Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt
Nyheter
Torsdag, 22 februari 2018
Swedish fishermen satisfied with new management system
Torsdag, 22 februari 2018
HaV föreslår fördelning av laxkvot
Torsdag, 22 februari 2018
Realistic and flexible approach needed as industry faces a Perfect Storm
Torsdag, 22 februari 2018
Kritiske til nye krill-konsesjoner
Torsdag, 22 februari 2018
Vi skal vænne os til landingspligten
Tisdag, 20 februari 2018
SFPO:s hemsida utvecklas
Tisdag, 20 februari 2018
Mer om danksa debatten om utkast
Tisdag, 20 februari 2018
DTU smidt i land af vrede fiskere
Tisdag, 20 februari 2018
Olagliga utkast i danskt fiske
Tisdag, 20 februari 2018
Centerpartistiska dumheter om fiske
Möten & Organisationsnytt

Påminnelse

En lten påminnelse till de båtar som ännu inte har lämnat in underlag för landningsavgift avseende år 2017. Vi är mycket tacksamma om detta sker omgående :)

Nya sjöfartsregler - måsteutbildning för medlemmar!

Infoträff Stockholm (Stockholms fiskauktion) fredag 23 februari. Anmälan krävs.Det finns gott om platser kvar. SFPO uppmanar minst en från varje fiskelag att delta i utbildnigarna, kontakta oss!!

På grund av stort intresse kommer SFPO att anordna ytterligare ett utbildningsmöte på västkusten. Vi återkommer med datum här på hemsidan!

Läs mer här!

Visa hela nyheten

Skogsdöden & torskdöden

Om någon är gammal nog att minnas eller har hört talas om skogsdödsdebatten, detta monster till debatt som florerade på 80 talet, så kan man se likheter med torskdebatten. Alla gick på bluffen och domedagsprofeterna vädrade morgonluft. Vetenskapliga fakta lyste med sin frånvaro, men så kallade forskare figurerade flitigt i media och hade förklaringar, den ena värre än den andra.

Något av det värsta var när SLU skickade folk ut i skogen för att räkna barr. Att man inte nu skickar ner några dykare för att räkna torskar i Östersjön är väl bara en kostnadsfråga. Kvällstidningarnas förstasidor var täckta med bilder på döda träd och värst var det väl när en norrländsk lokaltidning fotograferade en hel skog av barrlösa granar! Senare visade det sig att man hade fotograferat lärkträd vintertid!

Miljöpartiet kom troligtvis in i riksdagen 1988 p.g.a. skogsdöden. De hade en slogan ”att man lovade inte guld, men gröna skogar”. Att de har levererat får man ju ge dem, för gröna skogar har vi ju och guld lär det ju inte bli!

Parallellen är slående om man följer debatten i dag om situationen i havet och torsken. Havet är det ju säkrare att påstå saker om, då det inte är synligt för alla på samma sätt som skogen. Det handlar i fråga om svenskt yrkesfiske om överkapacitet, överfiske, utfiskning och behovet av skyddade områden, skyddade emot och skyddade för är lite svävande, men skyddas ska dom.

Länsstyrelser, myndigheter och regeringen verkar tävla om vem som är duktigast och som kan stänga flest områden. Att fisket, som är utrymmeskrävande, snart inte har kvar tillräckligt med fiskeplatser verkar ingen bry sig om.

Havsplaneringen, som det samråds om för närvarande, kan vara spiken i kistan. Den svenska generallösningen synes vara att allt skall skyddas emot allt och det svenska yrkesfisket ska stoppas. Återigen kommer fakta och vedertagna sanningar i kläm och konsultrapporter väger mer än den samlade vetenskapen.

Bottentrålningen är i skottgluggen nu för tiden. Det är skrämselpropaganda av värsta sorten. Svenska Naturskyddsföreningen hävdade för en tid sedan i sitt propagerade att alla bottnar i Västerhavet trålades, bara under vrak var bottnarna orörda. Alla som har ett litet hum vet att detta är helt omöjligt, sanningen är att cirka 20 % av bottnarna trålas. Sanningen spelar mindre roll när de gröna drakarna dansar.

En annan organisation - BalticSea2020 - vill förbjuda svensk bottentrålning och tror att vi alla ska få det bra när vi fiskar kustnära med garn, men dom missade att sälen äter upp fisken i garnen. En tredje belackare av bottentrålning är Henrik Svedäng, som ljuger om bl.a. bränslesubventioner. Han arbetar som fiskeforskare vid Stockholms Universitets Östersjöcentrum och Havsmiljöinstitutet, men vågar inte ta en debatt i frågan. När jag ringde honom för en tid sedan för att prata om hans lögner slängde han luren i örat på mig.

Vad blir summan av all denna politik? Förbjuder vi bottentrålningen ensidigt i Sverige så kommer vi inte att kunna fiska upp våra svenska kvoter. Redan idag visar det sig att vi endast fiskar ungefär hälften av den torsk som långsiktigt hållbart kan fiskas i östra Östersjön. I Västerhavet fiskar vi endast 39 % av kvoten för havskräfta, ett värde om en kvarts miljard kronor - som kunde ha fiskats på ett långsiktigt hållbart sätt - fiskas inte. Anledningen är att det finns hur mycket regler som helst som försvårar för fisket. Huruvida detta är i linje med den nyligen beslutade svenska livsmedelsstrategin behöver man inte fundera länge på. Den strategin sägs vara för jobb och tillväxt i hela landet! En färsk undersökning i Danmark visar att varje yrkesfiskare genererar 5,5 jobb i land!

Utvecklingen i dessa Brexit-tider kan leda till att principen om relativ stabilitet kommer att ses över. Övriga medlemsstater i EU fiskar sina kvoter, men Sverige gör det inte! Detta kan resultera i att Sverige tappar en värdefull och viktig resurs för livsmedelsproduktionen, vi riskerar att tappa stora värden i kvotandelar, men det verkar inte som om de styrande politikerna bryr sig. Deras inställning verkar vara att allt blir bättre när finska, baltiska, ryska, polska, tyska och danska fiskare fiskar torsken i Östersjön i stället. Att svenskt yrkesfiske är miljövänligt och långsiktigt hållbart bryr de sig inom mycket om – snacka om miljövinst!


Peter Ronelöv Olsson
Ordförande, SFPO

Logg
Onsdag, 21 februari 2018
Under onsdagen har vi möten med foskare på SLU i Lysekil
Tisdag, 20 februari 2018
Under tisdagen jobbar vi med medlemsservice och administrativt arbete.
Medlemsinfo
Torsdag, 22 februari 2018
Skogsdöden & torskdöden
Tisdag, 13 februari 2018
SFPO har ställt fråga till Skatteverket
Tisdag, 9 januari 2018
Nya sjöfartsregler - måsteutbildning för medlemmar!
Måndag, 8 januari 2018
Ny sjukvårdsförsäkring i Euro Accident!
Kontakt

Sveriges Fiskares Producentorganisation 

Telefon:
Peter Ronelöv Olsson:
0705 - 55 31 87

Fredrik Lindberg:
0705 - 70 41 14 eller
031-12 45 96 

Marika Nilsson:
0708 - 93 89 88 eller 
031- 12 45 90

Malin Skog:
0700 - 36 96 26

E-post:
peter@sfpo.se
fredrik@sfpo.se 
marika@sfpo.se 
malin@sfpo.se

Besöks- och postadress:
Fiskets Hus
Fiskhamnsgatan 33
414 58 Göteborg

Medlem
Vill du bli medlem?
Du är här:   Hem