Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
Fiskerapport
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-28

”När sandsugaren varit här finns ingen fisk längre”

Byggandet i Köpenhamn har lett till stora behov av sand som bland annat tas från botten i Öresund. Det här skadar fisket och hela Öresunds naturliv för all framtid menar 14 kustkommuner och 13 miljöorganisationer som kräver ett stopp på sandsugningen.
Men kravet har fått kalla handen från den danske miljöministern.

Undervattensbilder som ligger på Youtube visar mängder av fiskar vid Tåbäcksrevet utanför Klampenborg norr om Köpenhamn. Storfiskaren Tore Kielland har tagit bilderna och berättar att bilderna togs innan revet förstördes av sandsugning.

Och det är på de grunda sandbankarna i Öresund som fisken hittar den bästa födan och det är där fiskynglen växer till sig men det är också där det är lättast att ta sand.

Lars Kronberg är fiskare och han står och rensar sin fisk i sin hemmahamn i Råå när vi träffar honom.

– Sandsugning tycker jag inte om, det skapar bara döda bottnar, säger han.

TV: Se hela inslaget här

”Det skapar stora hål i botten”

Fångsten i plastlådan vittnar om att det är främst plattfisk som han fångar och nu rensar med hjälp främst av en stor sax. Han fiskar främst på den så kallade Disken, ett sandrev mitt i Öresund som enligt honom och marinbiologer blivit hårt åtgånget av den danska sandsugningen, Sverige förbjöd detta redan 1982.

– Det skapar stora hål i botten, när sandsugaren varit där finns ingen fisk längre, säger Lars Kronberg och återvänder till sin rensning.

Och under sommaren har 13 miljöorganisationer och fjorton kommuner runt Öresund krävt ett stopp för bärgningen av sand och att sundet skyddas från miljöpåverkan.

– Sandsugningen förstör inte bara havsbotten utan hela ekosystemet i havet, säger Therese Nissen från Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi har över hundra olika fiskarter och vi vill att det ska förbli så, säger Kristin Johansson från Svenska Naturskyddsföreningen Skåne.

Miljöminister ger kalla handen

Men den danske miljöministern Esben Lunde Larsen har gett brevskrivarna kalla handen och kan inte ställa upp för intervju. Den svenska miljöministern Karolina Skog (MP) har inte svarat.

– Vi kan väl känna så ibland att det hade varit lite enklare om Öresund hade legat lite närmare Stockholm, säger Kristin Johansson och ler.

– Det är unikt och ligger i ett tätbefolkat område. Varför inte säkra ett så fint område så att vi har något att ge vidare, säger Therese Nissen.

 

Länk till artikeln i original: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/nar-sandsugaren-varit-dar-finns-ingen-fisk-langre
Arkivet.

Du är här:   Nyheter