Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Bli medlem
Medlemmar
Kommittéer
Styrelsen
Stadgar
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Kvotbörs
Försäkringar
Fiskerapport
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Spårbarhetscertifiering
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-30

EU-kommissionen: Förbjud allt ålfiske i Östersjön

Syftet är att rädda den Europeiska ålen som är klassad som akut hotad. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är kritisk till ett ensidigt fokus på Östersjön.

Den europeiska ålens utbredning har minskat kraftigt de senaste 30 åren, och nu återstår bara 5 procent av beståndet.

Inger Näslund är havsexepert på Världsnaturfonden WWF som i sin fiskguide har gett den Europeiska ålen rött ljus i 15 år. Hon tycker att Eu-kommissionens förslag är ett steg i rätt riktning.

– Vi välkomnar det här förslaget för att ålen är en akut hotad art och under tio års tid har vi arbetat med de här planerna - men vi har inte förbättrat ålens situation.

Lansdbygdsminister Sven-Erik Bucht säger till Ekot att det krävs krafttag för att lösa den akuta situationen med ålbeståndet, men att insatserna inte kan begränsas till Östersjön.

– Det är inte bra att kom förslag begränsas till östersjön. Ålen vandrar långt och berör fler än östersjöländerna, därför borde man ta ett större grepp på det här.

2007 infördes ett svenskt förbud mot fritidsfiske och 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Idag återstår bara 147 yrkesfiskare längs Östersjökusten.

Sveriges fiskares Producentorganisation och Ålakustens kulturförening säger till Ekot att vattenkraftverken, inte fisket, är den största orsaken till åldöden, och Daniel Hörvin som är ålfiskare i Sölvesborg känner likadant.

– Det är väldigt konstigt att man kan förbjuda ett ålfiske som har minst påverkan om man jämför med vattenkraftverk och så vidare, säger Daniel Hörvin.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att han inte känner till vilka faktorer som har störst påverkan, men att vattenkraftverken är ett problem som just nu åtgärdas.

– Det jag känner till är att myndigheterna tillsammans med kraftverken arbetar för att minimera skaderna.

EU-kommissionens förslag gäller för 2018, men Inger Näslund på Världsnaturfonden hoppas att ett förbud både skulle kunna förlängas och utökas.

– Det är för kort tid och för begränsat område. Det ska inte gälla Östersjön utan hela Europa, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden.

Daniel Hörvin i Sölvesborg befarar att om förslaget blir verklighet så innebär det spiken i kistan för fem generationers ålfiske i släkten.

– Det är väldigt tråkigt. Det är en kunskap som försvinner helt och hållet. Mina barn är väldigt intresserade av fisket, men de får kanske aldrig uppleva det, säger Daniel Hörvin.

 

Länk till nyheten i original med radioinslag med ministern: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6765724
Arkivet.

Du är här:   Nyheter