Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Bli medlem
Medlemmar
Kommittéer
Styrelsen
Stadgar
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Kvotbörs
Försäkringar
Fiskerapport
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Spårbarhetscertifiering
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-02

Isabella Lövin i HaV-intervju: "I Sverige tycker jag att det har skett en jättestor attitydförändring inom yrkesfisket"

Pressmeddelande   •  Jun 23, 2017 07:30

För tio år sedan kom Isabella Lövins bok ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken” ut i handeln.

Fortfarande för hon en kamp mot överfiske och exploatering av havens resurser.

– I Sverige tycker jag att det har skett en jättestor attitydförändring inom yrkesfisket under de här tio åren. Från ett slags förnekelse av att det över huvud taget finns ett problem till att man nu är en del av lösningen. Man tar ansvar och är stolt över det. Det tycker jag är en enormt positiv utveckling, säger hon till tidningen Hav & Vatten.

Det globala fisket är en annan femma. Där återstår fortfarande väldigt mycket att göra menar Isabella Lövin, som gick från att vara journalist och författare till att bli politiker i Miljöpartiet på heltid. Förutom att i dag vara vice statsminister samt minister för klimat och internationellt utvecklingssamarbete kan hon även titulera sig ”Sveriges miljömäktigaste”.

Nyligen stod hon, tillsammans med flera andra svenska ministrar, också värd för FN:s havskonferens i New York. Den arrangerades av Sverige tillsammans med önationen Fiji och i fokus stod det globala utvecklingsmålet 14 som handlar om friska och levande hav.

– Om man tittar på hela den globala agendan är mål 14 det mål där alla trender går åt fel håll. Vi ser att överfiske och illegalt fiske fortsatt hotar världens fiskebestånd. Och den marina nedskräpningen ökar och tilltar mycket snabbt. Om de här trenderna fortsätter kan vi se mer plast än fisk i våra hav år 2050, säger Isabella Lövin som intervjuas i senaste numret av tidningen Hav & Vatten.

Hon berättar om hur intresset för miljöfrågor väcktes tidigt. Isabella Lövin växte upp i en by i Dalarna med närmaste badsjön bara någon kilometer bort. Men att bada kom inte på fråga. Sjön var sammankopplad med en sjö där Fors kartongfabrik på den tiden släppte ut alla sina miljögifter rakt ner i vattnet. Det rådde strikt badförbud i hela området.

– Sjön som låg alldeles intill Fors kartongfabrik var täckt med ett skum som luktade ruttna ägg. Det var så tydligt hur vi förstörde vår natur. Det där har jag alltid burit med mig, säger Isabella Lövin som i intervjun också pekar på nya problem, som den marina nedskräpningen och mikroplaster som i dag finns i stort sett i varje vattendrag.

Läs hela intervjun med Isabella Lövin, skriven av reportern Anna Liljemalm, i nya numret av tidningen Hav & Vatten.

Här kan du också läsa om hur kommuner i Sverige hanterar bristen på vatten och med till exempel helikopterspaning hoppas finna nya vattentäkter. Tidningen innehåller ett längre reportage om de nya havsbönderna, de som skördar alger, sjöpung och tång längs västkusten och tror att blå åkrar är framtiden för flera kustkommuner. Äventyraren och fridykaren Annelie Pompe skriver krönikan i sista numret och Jonas Nilsson, grundaren av Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening, SFFF, berättar om varför friluftsliv är så viktigt – för alla människor.

Hav & Vatten ges ut av Havs- och vattenmyndigheten. Den tar upp frågor som rör havs- och vattenmiljöer ur ett brett perspektiv och riktar sig till alla som intresserar sig för vattenfrågor. Den produceras i samarbete med tidningsföretaget Offside AB som bland annat ger ut tidningarna Offside, Filter och Hunger.

Hav & Vatten finns nu att ladda ner
Arkivet.

Du är här:   Nyheter