Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Bifångstdagbok
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-09-29

Tallink Silja första rederi i världen med MSC-märkt fisk

Tallink Silja Lines kryssningsfartyg är först med att certifiera sig enligt MSC:s spårbarhetsstandard. Därmed kan restaurangerna ombord använda MSC-märkningen som står för hållbart fångad fisk och skaldjur.

– Vi är glada att rederiet valt att certifiera sig och hoppas att andra rederier uppmuntras att följa efter, så att fler båtresenärer på Östersjön kan välja MSC-märkt sjömat och på så vis bidra till levande hav, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.

Mycket sjömat på Östersjöns kryssningsfartyg

Miljömärkningen omfattar inledningsvis räk- och sillprodukterna på Silja Serenade, Silja Symphony, Baltic Princess, Galaxy och Silja Europa. Varje år går det åt cirka 22 000 kilo sill och 160 000 kilo räkor på båtarna. Certifieringen innebär att Tallink Siljas resenärer kan välja fisk med det blå MSC-miljömärket, vilket visar att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och att fisket bedrivs med hållbara metoder.

– Tallink Siljas mål är att följa principerna för hållbar utveckling och uppmuntra kunderna att välja fisk från hållbara bestånd. MSC är världens mest erkända miljöcertifiering för välskött och uthålligt fiske, och spårbarhetscertifiering på våra båtar är ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja.

Spårbar fisk från fat till hav

MSC:s spårbarhetscertifiering fungerar så att alla led i kedjan, från att fisken landas till att den saluförs med miljömärket på, innehar en spårbarhetscertifiering. På så vis bryts inte kedjan och certifieringen säkerställer att både räkor och sill kan spåras tillbaka till ett välskött, hållbart MSC-certifierat fiske.

– Det globala läget för fiskbestånden är väldigt oroväckande. Därför rekommenderar WWF att butiker och restauranger väljer MSC-märkta alternativ för importerad fisk. Att Tallink Silja nu går i bräschen inom rederi- och kryssningssektorn när det gäller hållbara fiskprodukter är en mycket glädjande nyhet, säger Matti Ovaska som är naturskyddsexpert på WWF Finland.


Länk till nyheten i original: https://www.msc.org/press/nyhetsarkiv/silja-tallink
Arkivet.

Du är här:   Nyheter