Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Bifångstdagbok
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-28

Tror på märkning av fiskeredskap

Publicerat torsdag 24 augusti kl 15.52
 
Peter Olsson från Sveriges fiskares producentorganisation.
Peter Olsson, ordf Sveriges fiskares producentorganisation vill se märkning av fiskeredskap. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Peter Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorgansiation, menar att personlig märkning av fisekredskap vore ett effektivt sätt att komma åt problemet med spöknäten.

Kilometervis med fiskenät förloras längs med kusterna varje år. Spökgarn som ligger kvar i haven och blir dödsfällor för fiskar, fåglar och marina däggdjur. Det har P4 Göteborg rapporterat om under torsdagen.

Peter Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorgansiation var i Canada för tio år sedan där man då hade märkning av fiskeredskap.

– Om det är permanent märkning av alla redskap som gäller blir det effektivt. Har jag tappat något som är permanent märkt med mitt namn så ger det en mycket högre moral i att försöka få upp det igen, säger Peter Olsson.

Han menar också att städning under ytan måste komma igång i samband med att pengar från EU nu är på väg till Havs- och vattenmyndigheten.

– Jättebra, men de här pengarna ska inte gå till en massa möten där man sitter och pratar med varandra om problemet. Det här måste ner till städnivån.

 

Länk till nyheten i original: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6762950
Arkivet.

Du är här:   Nyheter