Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Bifångstdagbok
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-01-10

Turfiskeföretag borde räknas till yrkesfisket

Njord skriver:

Turfiskeföretag, dvs fiskeriföretag där enskilda kan köpa plats ombord för att fiska under en dag eller några timmar är yrkesverksamhet, det är kommersiellt fiske. Rimligen borde därför sådant fiske betraktas som yrkesfiske och de borde fiska med yrkesfiskelicens och det som fiskas ombord borde vara en del av den kvot som tilldelas yrkesfisket.

Genom att betrakta turfisket som yrkesfiske skulle kontrollen av hur mycket som fiskas bli bättre och därmed också beståndsuppskattningarna. Turfiske är vanligt i Öresund med torsk som målart, i Skagerak och Kattegatt med skaldjur (kräfta, hummer, krabba), makril, sill, plattfisk av olika sorter och öring som målarter och förekommer i Östersjön med lax, öring, torsk, gös, abborre och gädda som målarter.

Hur mycket som turfiskebåtarna tar upp under ett år är oklart, men när det gäller torsk i Öresund är det väsentliga mängder liksom när det gäller makrill. Sannolikt tar fritidsfiske och turfiskebåtar upp betydligt mer makrill än vad det kustnära yrkesfisket gör. När det gäller lax i södra Östersjön så får yrkesfiskare inte längre fiska lax, turfiskebåtar får däremot fiska obegränsade mängder och de kan tillsammans med fritidsfisket mycket väl ta upp mer lax idag än vad yrkesfisket gjorde innan deras laxfiske förbjöds.

Så som turfiskebranschen ser ut och så som det fungerar borde turfisket utan tvekan räknas som yrkesfiske.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2018/01/10/turfiskeforetag-borde-raknas-till-yrkesfisket/
Arkivet.

Du är här:   Nyheter