Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Projekt
Länkar
Bibliotek
Kontakt

Nyheter


2019-03-11

”Situationen är alarmerande”

”Det är nästan för sent, jakten behöver komma i gång så snart som möjligt” säger yrkesfiskaren Ingvar Lerdin på Seskarö.

Ingvar Lerdin är ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation som organiserar yrkesfiskare vid Norrbottenskusten.

– Vi vill ha licensjakt på säl och vi vill ha kvar skyddsjakten för sälarna runt redskapen. Situationen har exploderat och är alarmerande, det är nästan omöjligt att bedriva fiske med rörliga redskap, säger Ingvar Lerdin.

Ingvar Lerdin säger att sälbeståndet ökar kraftigt.

– Det finns väldigt, väldigt mycket säl.

Från när märks ökningen tydligt?

– Vi får backa till 1970- och 1980-talet, då hade vi inga problem med sälen, 1990-talet hade vi det men de senaste fem, tio åren har ökningen till enorma mängder gått fort, säger Ingvar Lerdin.

Ingvar Lerdin säger så här om Sven Nordlunds förslag om hållbar sälförvaltning:

– Det är ett bra förslag. Jag är lite förvånad över att det kommer från en miljöpartist, för rikspolitiskt är det inte det partiet som drivit på i frågan, bra om de gör det nu.

Ingvar Lerdin säger att näringen har signalerat länge och beskrivning är att det nästan är för sent.

– Sälen måste förvaltas. En säl äter fem till tio kilo fisk per dag, det behövs så stora volymer fisk bara för sälen att inte ens miniräknaren räcker till. Tänk bara om det inte fanns licensjakt på älg, älgstammen skulle vara gigantisk – det skulle inte finnas någon skog kvar i Norrbotten.

 

Länk: https://www.kuriren.nu/nyheter/situationen-ar-alarmerande-nm5050457.aspx
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ewa Lavett (Marinekolog)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer