Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-09-06

30 ton fisk blir biogas i kampen mot alger

Bodens kommun tar nu krafttag mot algblomningen. Nästa vecka kommer ett specialistföretag att påbörja det första storskaliga reduktionsfisket i Boden.

Vi har länge haft stora, återkommande problem med algblomning i vattendragen i centrala Boden. Sommarens gynnsamma förhållanden för algerna har gjort att situationen varit särskilt besvärlig.

– Fisket ser vi som en del av lösningen för att skapa friskare sjöar med större siktdjup. Reduktionsfiske har pågått i sjöarna i omgångar sedan 1990-talet, men inte provats i denna omfattning förut. Fisket kommer att bedrivas av Klara Vatten, ett företag med erfarenhet att bedriva projekt i sjöar med liknande problematik, säger Sara Chlot, miljöstrateg vid Bodens kommun.

Fisket inriktar sig på vitfisk som mört och brax, som finns i överflöd. Det är den fisken som livnär sig på zooplankton, och skapar en obalans i sjöarna som gynnar algblomningen. Projektet finansieras till 90 procent statligt i form av LOVA-bidraget, som finns till just för lokala vattenvårdsprojekt.

– Målet med årets fiske är att fånga omkring 30 ton vitfisk i sjöarna. I liknande projekt har siktdjupet i sjön fördubblats redan efter en säsongs fiske, säger Nils Hansson, projektledare VA vid Bodens kommun.

Fisket kommer att ske med en 300 meter lång not speciellt framtagen för reduktionsfiske. Vitfisken ska sorteras ut och transporteras till Bodens biogasanläggning för att i slutändan omvandlas till fordonsbränsle.

Länk: http://www.mynewsdesk.com/se/boden/pressreleases/30-ton-fisk-blir-biogas-i-kampen-mot-alger-2677017?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer