Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-07-27

Centerpartiet tar svammelrekordet när det gäller Östersjötorsk

Den tidigare ministern Eskil Erlandsson har skrivit Centerpartiets debattartikel på lobby- och kampanjsajten Rädda Östersjötorsken. Inlägget är en radda svammel, självklarheter och floskler parat med skryt om hur bra det vara när Erlandsson själv var ansvarig minister. Inlägget kan ärligt sagt inte anses seriöst. Centern vill det som alla vill, vetenskapliga råd ska följas när det gäller fiskkvoter. Det är nog det enda konkreta som föreslås.

Inlägget fokuserar vid sidan av skrytet om den egna förträffligheten på utkastförbudet som inte fungerar. Utkastförbudet fungerar inte då torskfisket har en bristande lönsamhet. Huvudorsaken till den bristande lönsamheten är små kvoter i förhållande till fiskeflottan storlek. Antalet båtar är med andra ord för stort och behöver minska. Enda kända sättet att göra det snabbt och effektivt är att införa överförbara fiskerättigheter. Det kommer sannolikt att dröja till 2020 eller 2021 innan det genomförs. Denna lösning förslår dock inte Eskil Erlandsson. Han har inget förslag på lösning alls mer än ökad kontroll. Vilket ju inte är en lösning utan bara en dyrbar penningslösande åtgärd utan nån som helst effekt på utkasten.

Eskil Erlandssons artikel tar nog faktiskt det absoluta floskelpriset när det gäller debattinläggen på lobbysajten RäddaÖstersjötorsken.
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer