Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2021-06-07

Dåligt strömmingsfiske drabbar surströmmingsbranschen

Hannells salteri brukar vid det här laget ha tillräckligt mycket strömming på jäsning för att fylla 100 000 burkar. Så ser det inte ut i år och nu befarar branschen att premiären i augusti är hotad.

Det har hänt förr. Senast 2006 vad Johan Berlin, produktionschef på Hannells salteri i skagshamn kan minnas. Men inte i samma omfattning som i år. fiskebåtarna som lägger till vid kajen utanför salteriet har knappt någon strömming att tala om och produktionen ligger på 15-20 procent av det normala.

– Det är så klart katastrof. Fortsätter det så här kommer vi att stå utan 100 000 burkar till premiären.

Söker sig norrut

I ett sista försök att hitta strömming har ett par båtar sökt sig längre norrut mot Luleås kust eftersom strömmingens lek kommer igång senare där. Fram till midsommar har de på sig om det ska bli några burkar till premiären. Men där lär de få tampas med fler fiskebåtar.

– Jo, vi pratar ju en hel del vi salterier emellan och det är ju samma problem över allt. Det är inte bara vi som är drabbade utan hela branschen.

köper in filéer

För att få något ner i jästunnorna är Hannells tvungna att köpa in strömmingsfiléer. Men jämfört med vad fiskebåtarna vanligtvis levererar är det en droppe i havet.

– Det är ju kul att vi får lite filéer men vanligtvis så ligger det ju två båtar här och levererar direkt till salteriet. Men så är det inte nu.


Länk till artikeln

 

Källa: svt nyheter 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Lizette Fhager (Administratör)
0760-32 02 13
[email protected]

 

Läs mer