Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-11-15

Fängelse för huvudman i tjuvfiskehärva

Männen ska ha tjänat hundratusentals kronor på att tjuvfiska kräftor, gös och andra fiskar. Nu döms den utpekade huvudmannen till fängelse, och ytterligare åtta män får villkorligt. I dag meddelades domen i Växjö tingsrätt.

– Jag är nöjd med att samtliga dömts för de brott som de åtalats för, säger åklagare Saramaria Johansson.

 

Polisen slog efter spaning till mot två män vid Norra Bergundasjön i Växjö i mitten av augusti i år. Männen bar upp fångst från båten till en bil när de greps. De två misstänkta männen har sedan dess suttit häktade misstänkta för inblandning i en tjuvfiskehärva där det ska ha gjorts stora vinster.

Ytterligare misstänkta greps senare och häktades. Totalt nio män åtalades i början av oktober för inblandning i tjuvfiskehärvan.

Från 11 juli till och med 31 augusti misstänks männen ha olovligen fiskat nära drygt 1700 kilo gös, 1000 kilo kräftor, 140 kilo gädda och 120 kilo annan fisk och sålt i Göteborg och Stockholm. Försäljningen ska ha gett över 400 000 kronor.

Åklagaren pekar ut huvudman

En av männen åtalades bara för häleri medan de andra åtta åtalades för grovt brott mot fiskerilagen samt grovt häleri. Enligt åklagaren har mannen som åtalades för häleri haft en samordnande roll och ordnat bostad samt köpt utrustning och fraktat fångsten. Männen kommer ursprungligen från Bulgarien och hävdar att de varit i Sverige på semester.

Försäljningen ska ha skett i Göteborg och Stockholm, och vid tillslagen mot de adresser som de misstänkta bodde på hittades dokumentation som visade vilka summor som kräftorna och fiskarna sålts för. Det har även hittats bilder på fångsten i de misstänktas mobiltelefoner.

Fängelsestraff för en av männen

Den av åklagaren utpekade huvudmannen dömdes av Växjö tingsrätt till fängelse i ett år och två månader för grovt häleri.

De andra åtta männen som åtalats för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen dömdes alla till villkorlig dom. Männen friades dock från misstankarna om häleri, de dömdes enbart för brott mot fiskelagen.

Männen har under utredningen vidgått vissa omständigheter men förnekat brott.

”Professionellt skött” enligt tingsrätten

I domen skriver Växjö tingsrätt att ”fiskeriverksamheten framstår som relativt storskalig och professionellt skött”. Rätten nämner bland annat utrustningen med exempelvis kylrum och ismaskin samt anteckningsböcker med uppgifter om fångster motbevisar männens påståenden om att de varit i Sverige på semester.

Den mängd fisk och kräftor som fångats och sålts vidare är enligt tingsrätten också ”långt utöver vad fiskekorten hade kunnat medge”.

Anledningen till att brott mot fiskelagen bedöms som grovt av tingsrätten är ”den yrkesmässighet som har präglat de tilltalades fiske och verksamhetens särskilt stora omfattning”.

Oklart om domen överklagas

Åklagaren ville att samtliga män skulle dömas för grovt häleri. Men tingrätten skriver i domen att den som döms för ett förbrott, i det här fallet brott mot fiskelagen, kan inte också dömas för ytterligare ett brott gällande samma objekt (grovt häleri).

– Det är så man brukar bedöma vid stöldfall, det är inget konstigt resonemang som sådant. Men jag har menat att fisken som hanterats även fiskats av andra, säger åklagare Saramaria Johansson.

Hon har ännu inte fattat beslut om hon ska överklaga domen eller inte, Johansson ville att huvudmannen skulle dömas till ett något längre fängelsestraff.

Aftonbladet har sökt försvararen till den man som dömts till fängelse.

Länk till nyheten i original: https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/dg61A/fangelse-for-huvudman-i-tjuvfiskeharva
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer