Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-10-19

Fishsec far med osanning om torsken i Östersjön

Fishsec ären lobbyorganisation på miljöområdet som drivs av Naturskyddsföeningen, Sportfiskarna och WWF Sverige. De finansieras av den svenska regeringen, Oak Foundation, Villumfonden, Mava Foundation och Svenska Institutet.

Fishsec hävdar att torsken återigen kommer att överfiskas i Östersjön. Dessutom hävdar de att den överfiskats i en lång rad år. I sin helhet är inget av dessa påståenden korrekt. I förhållande till de vetenskapliga råden från Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har torsken i östra Östersjön inte överfiskats det senaste decenniet.

I själva verket har det under de flesta år fiskats långt mindre än de vad de vetenskapliga råden och besluten om kvoter gett möjlighet till. Besluten om kvoter har visserligen under många år varit större än vad som rekommenderats av ICES, men det verkliga fisket har aldrig varit större än de vetenskapliga råden. Nåt överfiske förekommer alltså inte.

I västra Östersjön har överfiske förekommit vissa år. Men i år kommer det inte att vara fallet. Detta då den beslutade torskkvoten i västra Östersjön är mindre än vad ICES rekommenderat. Det finns alltså inte ens en risk för överfiske i västra Östersjön. Fishsec ljuger med andra ord rakt upp och ner när det gäller torskkvoterna och torskfisket i Östersjön.

Det är möjligt att Fishsec inte är nöjda med råden från ICES, men då borde de kritisera ICES istället för fisket och politikerna. Men så länge det fiskas mindre än de vetenskapliga råden så handlar det inte om nåt överfiske. Om det är fel på de vetenskapliga råden är det en annan fråga. Vill Fishsec kritisera ICES duger det inte med generella och falska  anklagelser om överfiske.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/10/19/fishsec-far-med-osanning-om-torsken-i-ostersjon/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer