Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-11-16

Fiskarfientligt program på Östersjöfiske 2020

Njord skriver:

En stor del av de talare som ska framträda på Östersjöfiske 2020 i Simrishamn den kommande veckan är personer som pläderar för att totalt slå ut fisket i Östersjön. Framförallt de som talar under fredagen. Detta genom att de vill förbjuda all bottentrålning och allt trålfiske på torsk. Detta trots att det skulle innebär dödsstöten för nästan allt östersjöbaserat fiske utan att rädda kustfisket eller torskbestånden. Vilket forskarna naturligtvis vet.

Forskarna är alltså helt medvetet beredda att offra fisket och yrkesfiskarna i Östersjön utan att kunna rädda torsken. För ett bottentrålsförbud leder inte till att torsken räddas. Om torsken är liten och har dålig status kan det bero på födobrist (vilket kan ge tiaminbrist, ett känt problem i Östersjön). Att i det läget se till att det blir mer torsk är ju knappast en väg framåt. Om orsakerna till födobristen är syrebrist, varmare hav eller nåt annat är det ingen som vet. Kanske borde alla vänta tills vi vet innan drastiska åtgärder som troligen inte hjälper föreslås.

Bara en mindre punkt på programmet handlar om det verkliga problemet för kustfisket med passiva redskap. Den stora mängden sälar.

På torsdagen talar dock ett antal fiskare om intressanta projekt i det lilla. Lokal försäljning för att öka värdet, restaurangverksamhet som en del av fisket osv. Projekt som dock i det stora hela inte kan rädda fisket utan bara skapa överlevnadsmöjligheter för ett mindre antal kustfiskare. Intressant är det trots allt ändå.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/11/11/fiskarfientligt-program-pa-ostersjofiske-2020/




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer