Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-11-24

Fiskeförhandlingarna i WTO – nytt arbetsdokument

Jordbruksverkets blogg Maten och marknaden:

Som vi berättat tidigare har förhandlingarna om att förbjuda vissa former av fiskesubventioner intensifierats i Världshandelsorganisationen (WTO). Fem förhandlingsmöten har hittills genomförts under hösten och ytterligare ett är planerat innan WTO:s elfte ministerkonferens i december.

Under förra veckans möte ägnades mest tid till att diskutera förbud att subventionera fartyg som är involverade i illegalt, oreglerat och orapporterat fiske (IUU-fiske) och förbud för stöd som bidrar till överfiske. Mot slutet av veckan presenterades ett arbetsdokument som var resultatet av veckans diskussioner. De fortsatta förhandlingarna kommer att utgå från detta dokument, men det ersätter inte de enskilda ländernas förhandlingsförslag enligt ordföranden (ambassadör Wayne McCook, Jamaica). Syftet med arbetsdokumentet är, enligt ordföranden, att underlätta de fortsatta förhandlingarna.

Andra frågor som diskuterades under veckan var att förbjuda stöd som bidrar till överkapacitet, omfattningen av ett framtida avtal, särskild och differentierad behandling av utvecklingsländer, transparens och notifieringar.

Under nästa möte, den 27-29 november, kommer samtliga frågor att diskuteras och det är det sista mötet innan WTO:s ministerkonferens i december där ambitionen är att medlemsländerna kan enas om att förbjuda vissa subventioner som bidrar till ett ohållbart fiske.

/Camilla Burman

Länk till blogginlägget i original: https://matenochmarknaden.wordpress.com/2017/11/23/fiskeforhandlingarna-i-wto-nytt-arbetsdokument/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer