Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-11-21

Forskare: Skjut fler sälar

Det kustnära fisket drabbas när populationen av sälar blir fler. Det visar en ny rapport från bland annat Stockholms universitet. Men nu har forskarna kommit fram till att man kan skjuta av ytterligare en del av sälbeståndet, även om åsikterna går isär.

Gråsälarna i Östersjön fortsätter att öka i antal. Foto: Lars Pehrson/TT

 

Sälbeståndet har länge varit en het fråga, men i en ny rapport har tolv forskare från bland annat Stockholms universitet undersökt hur mycket djur verkligen äter till havs och de i särklass viktigaste fiskätande däggdjuren visar sig vara sälarna.

Under 80-talet var sälen nästan utrotningshotad, men tack vare en friskare Östersjö är sälbeståndet nu på en hög nivå och fortsätter att öka.

Rimligt att skjuta fler

– Om vi vill hålla sälbeståndet på den nivå vi har idag, då ska vi skjuta 3 000 gråsälar per år. Det är en väldigt hög nivå jämfört med vad vi har nu. Om vi vill minska beståndet, vilket jag inte tycker alls vore orimligt, då måste det skjutas ännu mera, säger professor emeritus Sture Hansson.

Idag får man årligen skjuta 560 gråsälar under skyddsjakt. Men med en dryg månad kvar är knappt hälften av kvoten fylld. Det är också ovanligt att man skjuter så många.

I takt med att beståndet ökar äter också sälen mer fisk och nu tycker professor emeritus Sture Hansson, att det rimligaste vore att minska bestånden ordentligt.

Åsikterna går isär

Men Olle Karlsson som är sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet tycker däremot inte att det är ett så stort problem att sälarna äter mycket fisk.

– Naturligtvis är det ett problem för den enskilde kustnära fiskaren. Men det finns en massa näringar som har försvunnit eller förändrats, säger han.

Däremot menar sälforskare Olle Karlsson att det inte finns något biologiskt problem med att skjuta av mer säl, däremot ett politiskt.

– Det kan nog bli ganska krångligt eftersom åsikterna om sälförvaltning skiljer sig mellan olika länder i Östersjön.

Länk till nyheten i original: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forskare-vill-skjuta-av-fler-salar
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer