Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-12-06

GearingUp tool - databas för redskapsselektivitet och försök med fångstsammansättning

Orolig inför landningsskyldigheten? Nytt verktyg erbjuder snabb åtkomst till selektivitetslösningar.

Idag lanseras GearingUps online-verktyg, en källa för information om ett decennium av redskapsinnovation - med mer framöver.

Efter sex månaders engagemang, workshops, dataanalyser och förfiningar så lanserar vi GearingUp-projektets interaktiva verktyg som ligger till grund för detta initiativ.

GearingUp-verktyget är en växande online-databas över redskapsselektivitet och fångstsammanställningar som har ägt rum i nordiska och nordeuropeiska vatten sedan 2002. Det är designat för att lyfta fram tillgängliga redskapsmodifikationer och ge en detaljerad totalbild av hur de utförs när de testas till sjöss. Verktyget är tillgängligt för alla som söker praktisk vägledning i fiskeredskapmodifikationer för att uppfylla landningsskyldigheten.

David Stevens, skeppare på Crystal Sea, förklarar varför han tycker att GearingUp-verktyget är viktigt för branschen: "För att mitt företag ska förbli ekonomiskt lönsamt så försöker jag ständigt hitta nya sätt att anpassa mina redskap för att minska oönskad bifångst. Ett bra sätt att uppnå detta mål är att ta del av kunskapsutbyten och därför jag har valt att engagera mig i GearingUp-projektet. Jag hoppas att mina bidrag till GearingUps databas kan hjälpa andra fiskare att hitta lösningar på de utmaningar vi alla står inför".

Modifieringen av fiskeredskap är ett av de alternativ som finns tillgängliga för att hjälpa fiskare att uppfylla kraven i landningsskyldigheten och genom åren har ett antal selektivitetsförsök utförts inom europeiskt fiske. Många av dessa försök är dessvärre svårtillgängliga både språkligt och praktiskt för de som behöver informationen mest – yrkesfiskarna.

För att förenkla tillgången till det stora utbud av redskapsförsök så har GearingUp-verktyget sammanställt ett decennium av vetenskapliga och industriella prövningar i en lättanvänd, interaktiv online-plattform. Användare kan söka igenom över 450 datainmatningar med hjälp av ett filtersystem och skräddarsy sina sökningar för att hitta det selektiva redskap som bäst passar deras fiske, region och fartyg. Tack vare feedback från branschen såg vi även till att verktyget var kompatibelt med mobiltelefoner, surfplattor och i skrivbordsformat så att det kan nås ute till sjöss. Eftersom verktyget fortsätter att växa med nya försök så kommer vi expandera hela tiden och hoppas att våra användare kan bidra till utformningen och utvecklingen av selektiva redskap fram till landningsskyldighetens tillträde 2019.

Det brittiska forskningsinstitutet Cefas vetenskapliga rådgivare inom fiske Thomas Catchpole sa: "Vi har arbetat tillsammans med branschen om redskapsinnovation i årtionden, men nu har vi med hjälp av GearingUp-verktyget haft en unik möjlighet att dela med oss av denna information så att alla kan dra nytta av den".

För att ytterligare förbättra verktyget så arbetar GearingUp-teamet med Department of Aquatic Resources at the Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) och andra nordeuropeiska institutioner för att säkerställa att verktyget innehåller ett brett utbud av redskapsforskning. SLU samarbetar även med industrin för att samla in nya idéer från fiskare och andra parter om hur man fiskar mer selektivt så att de kan bidra med selektiva provförsök till GearingUp-projektet. Under 2018 kommer dessa försök att inkorporeras i verktyget så att andra fiskare kan dra nytta av denna kunskap.

Teamet kommer även att undersöka möjligheten att dela med sig av icke-publicerade redskapsförsök genom att stödja och publicera experiment som prövats av yrkesfiskare. För att få ytterligare feedback om den här idén och framtida verktygsutveckling så kommer teamet att hålla i flera workshops under 2018. Alla som vill lägga fram en redskapsprövning eller hjälpa projektet att växa uppmanas att kontakta oss snarast.

Följ länken för att utforska verktyget: tool.gearingup.eu  

 

 

Länk: http://tool.gearingup.eu/#/en/group/all/species/all/region/all/ices/all/gear/all/device/all/page/1
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer