Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-10-02

Grova brott bakom avancerat tjuvfiske

En omfattande härva av tjuvfiske har rullats upp i södra Sverige. Kräftor och gös har olovligen fiskats och sålts vidare för hundratusentals kronor.

Inom kort väntas ett stort åtal gällande grovt häleri och grovt brott mot fiskerilagen.

Robert Loeffel är presschef vid Polisregion Syd.

– Det är en väldigt omfattande utredning. Jag har jobbat inom polisen i snart 35 år och jag tror inte att jag tidigare har hört talas om någon motsvarande storlek på en sådan här utredning gällande grovt fiskeribrott. Det vill säga tjuvfiske i insjöar, säger Roberg Loeffel.

Nio personer sitter häktade i Växjö i vad som anses vara en välorganiserad liga som under sommaren bedrivit illegalt fiske i flera sjöar i en radie av 15 mil i trakterna av södra Småland, Blekinge och norra Skåne.

Fisket har skett nattetid och de misstänkta har haft sin bas i två fastigheter utanför Ryd i södra Kronoberg. Polisen har beslagtagit mängder av utrustning som använts i vad som framstår som storskaligt fiske.

– Vi hittade ismaskiner för att ha is under transporter, vi hittade fem till sex gummibåtar med elmotorer som man har haft för att ta sig ut på fiskevattnen nattetid.

– Vi har även beslagtagit en lastbil som var inredd med kylaggregat inredd för livsmedelstransporter, säger Loeffel.

Var fisk och kräftor sedan har sålts vidare kartläggs nu i polisens pågående utredning. Men man tror att det i huvudsak har varit försäljning inom Sverige. Och man vet att det bland annat har sålts till Göteborgs Fiskauktioner som själva slog larm när misstankar uppstod.

Utredningen beskrivs som komplicerad med så många frihetsberövande. Och det finns risk för att en kommande rättegång måste hållas utanför Växjö. Detta i en tingsrätt som har större kapacitet. 

– Tingsrätten här i Växjö undersöker möjligheten om de kan härbärgera en sådan här stor rättegång med nio personer som sitter häktade. Med dem följer häktesvakter och försvarare som ska vara på plats samtidigt. Det är 30-40 personer som behöver hanteras i en rättegångssal.

Åklagare Saramaria Johansson i Växjö säger till Ekot att förhoppningen är att få klart ett åtal där sammanlagt tio personer nu misstänks till den 10 oktober. Men polisen utesluter inte att härvan kan svälla ytterligare.

– Min erfarenhet från alla sådana här utredningar när vi jobbar med så många inblandande är att man absolut inte kan utesluta att fler personer kommer att frihetsberövas, avslutar Loeffel.

Majoriteten av de nu misstänkta personerna nekar till brott.

 

Länk till nyheten i original med radioinslag: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6788511
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer