Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-10-23

HaV vill motverka ett rationellt fiske

 

Låt oss säga att en båt bedriver ett lönsamt fiske på rödtunga i Skagerak. För att kunna fiska mer rödtunga utan risk för att få för mycket torsk som bifångst har båten börjat fiska rödtunga med en egenutvecklad rist i trålen. Torskfångsten minskar därmed och mer rödtunga kan fiskas. Båten kan ägna fler dagar åt rödtungefiske och få mer.

I slutändan kanske detta leder till att båten inte utnyttjar sin torskkvot varvid den byter bort torsken till en annan fiskare som fiskar torsken. Rödtungan gör att båten ändå uppnår infiskningskravet. Detta är ett rationellt och miljövänlig fiske. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten omöjliggöra den typen av rationellt och vettigt fiske.

Rödtunga är nämligen en okvoterad fisk och nu vill Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att infiskningskravet måste omfatta kvoterad fisk som exempelvis torsk och rödspätta. De föreslår därför att infiskningskraven enbart ska gälla fångster av kvoterade arter som fördelats på individuell nivå.

Dessutom är det också så att det inom fiskfisket i Västerhavet och torskfisket i Östersjön finns för många fiskebåtar. Att en del av dem i praktiken tas ur drift är därför inget problem som HaV tycks mena, utan i verkligheten något bra.

Samma resonemang som jag fört kring rödtunga och torsk kan också föras när det gäller fiske av sandskädda eller fiske av skrubba i Östersjön i förhållande till torsk. Skrubba som kallas flundra i Östersjön är en okvoterad fisk för vilken det finns en marknad. I Västerhavet fiskas inte skrubba för avsalu.

Andra varianter på samma tema kan innebär att en båt byter bort sin torsk till en annan båt och fiskar själv på den pelagiska kustkvoten så att infiskningskraven uppfylls. Det är rimligt att agera så och innebär ett rationellt och vettigt fiske genom samarbete. Det innebär ökad lönsamhet och minskad överkapacitet. En annan båt kanske helt fokuserar på fiske av skarpsill, makrill och sill på kustkvoten och låter en annan båt fiska sin kräfta. Detta är en vettig och rimlig utveckling, vettiga och rimliga fiskeförhållanden.

Exemplen är rent fiktiva men de visar på möjliga konsekvenser av ett myndighetsförslag som faktiskt inte verkar helt genomtänkt.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/10/22/hav-vill-motverka-ett-rationellt-fiske/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer