Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-10-02

ICES rekommenderar minskning av kvoterna för makrill och blåvitling

Njord skriver:

Internationella Havsforskningsinstitutets (ICES) råd för kvoterna (TAC) på makrill, blåvitling och taggmakrill (hästmakrill) i Nordatlanten har nyligen presenterats. För de mest fiskade arterna, makrill och blåvitling (kolmule), rekommenderar ICES en minskning av kvoten.

För makrill rekommenderar de en kvot (TAC) på 318 403 ton för 2019 vilket innebär en minskning med 42% från 2018 års 550 948 ton. År 2017 rekommenderade ICES en kvot på 857 185 ton. Sen många år tillbaka fiskas det dock mycket mer makrill än de rekommenderade kvoterna. Detta beror framförallt på att Island och Grönland fastslår egna kvoter utan hänsyn till kvotråden från ICES och utan för handlingar med andra länder. SÅ hart också Färöarna gjort under en lång rad år. Ryssland, Norge och EU brukar hålla sig till rekommendationerna från ICES.

För blåvitling är rekommendationen 1,14 miljoner ton jämfört med förra årets 1,39 miljoner ton. Även när det gäller blåvitling har det under flera år fångats mer än råden från ICES. I detta fall har dock alla länder inklusive EU och Norge överenskommit om högre kvoter (TAC) än vad som rekommenderats av ICES.

När det gäller taggmakrill är ICES rekommendation en ökning av kvoten (TAC) från 117 070 ton till 145 237 ton. När det gälelr taggmakrill så har beslutat TAC och fisket bara ibland överskridit rekommendationerna från ICES under senare år.

 

Länk: http://fiske.zaramis.se/2018/09/29/ices-rekommenderar-minskning-av-kvoterna-for-makrill-och-blavitling/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer