Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-08

Kräftor blir räddningen för yrkesfiskare

Det är fullt upp för yrkesfiskarna på Vättern nu när det är kräftpremiär och kräftan har blivit en viktig produkt. För flera yrkesfiskare är den avgörande för att kunna fortsätta driva verksamheten.
– Det behövs för att överleva, säger Maria Carlén, fiskhandlare.

Det är kräftsäsong och för yrkesfiskarna på Vättern innebär det hårt jobb från morgon till kväll för att fiska upp tillräckligt med kräftor. För en del yrkesfiskare är det årets viktigaste månader.

– Det är stor efterfrågan på Vätterkräftor, vilket gör att det har blivit till mångas fördel att fiska signalkräftor och kunna fortsätta med sitt småskaliga fiske och kunna leva på det, säger Maria Carlén som är fiskhandlare utanför Habo.

Viktig del av verksamheten

På femton år har fångsterna i Vättern mer än tiodubblats, visar en rapport från Jordbruksverket och enligt Länsstyrelsen i Jönköping beror det på att kräftan har blivit en lönsam produkt som har fått en betydande roll för flera yrkesfiskares överlevnad.

För Maria och Anders Carlén som fiskar och säljer kräftor utanför Habo, står kräftorna för mellan 50 och 70 procent av omsättningen.

– Det är faktiskt avgörande. Fisk betingar inte det priset och det finns inga stora mängder fisk i Vättern, men signalkräfta finns det något mer av så det behövs för att överleva, säger Maria Carlén.

Nya regler är på väg

Till nästa kräftsäsong kan det se annorlunda ut för yrkesfiskarna på Vättern. Efter en EU förordning ska nya regler kring hanteringen av singalkräftor tas fram, för att minska spridningen av kräftpest. Det kan bland annat kan det påverka hur levande kräftor får transporteras.

– Syftet är gott, att man vill förhindra spridning av kräftpest, men vi kommer få ställa om ganska mycket. Där vi tidigare har transporterat levande kräftor kanske vi i fortsättningen bara får transportera kokta, säger Maria Carlén.

 

Nyheten från SVT i original: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/kraftor-blir-raddningen-for-yrkesfiskare
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer