Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Projekt
Länkar
Bibliotek
Kontakt

Nyheter


2017-09-28

Lögner om Nordsjöfisket i ETC

 

Oceanografen Sylvia Earle har intervjuats i ETC Göteborg om fiske och läget i haven. Hon uttalar sig också om Nordsjöfisket. Där blir det dock rejält fel. Helt fel, i själva verket sprider hon en lögn, en osanning. Detta när hon hävdar att fisket i Nordsjön kollapsat. Faktum är att fisket inte ens kollapsat i världsmåttstock, utan bara i enskilda hav, på enskilda platser och i vissa områden.

ETC journalist Annelie Moran verkar vilja förbjuda fiske (vilket tyder på okunnighet), men det verkar inte Earle tycka är en bra idé. För fisket är ju inte på långa vägar det stora problemet för haven. Enligt Earle är det istället plast och klimatförändringar som är de stora problemen. Det är klimatförändringar som dödar korallrev och orsakar de störta förändringarna vad det gäller artsammansättning etc.

Men åter till Nordsjön. Tvärtemot vad Earle säger är fiskbestånden i Nordsjön idag de bästa på flera årtionden. En majoritet av bestånden är på långsiktigt hållbara nivåer och de fiskas också långsiktigt hållbart. Den mest spektakulära utvecklingen gäller den blåfenade tonfisken i östra Atlanten. Från att ha varit utrotningshotad är sannolikt bestånden lika stora idag som på 1960-talet. Efter 50 år har tonfisken återvänt till nordiska vatten. Vilket dessutom är ett bevis på att sill- och makrillbestånden är mycket stora, kanske större än nånsin när det gäller makrill och lika stora som på 1950-talet när det gäller sillen.

Nån kollaps för fisket i Nordsjön existerar inte. Att påstå det är att fara med osanning. Att ljuga. Det gör Earle och därmed också ETC och Annelie Moran. Fisket är bättre än på länge och dessutom i huvudsak långsiktigt hållbart förvaltat. Några arter, exempelvis pigghaj och vitling i Nordsjön liksom torsk i Kattegatt, lider dock av tidigare överfiske och längs svenska kusten finns väldigt lite fisk.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/09/27/logner-om-nordsjofisket-i-etc/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ewa Lavett (Marinekolog)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer