Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-07-20

Moderaterna vill inte se nåt bottentrålsförbud

Moderaterna har i likhet med de andra riksdagspartierna skrivit en debattartikel på lobby- och kampanjsajten Rädda Östersjötorsken. Den som skrivit artikeln är den moderate riksdagsmannen Jesper Skalberg Karlsson. I debattinlägget skriver han självklarheter och sånt som i stort sett alla skriver under på.

Fiskerilagstiftningen måste förenklas, reformeringen av EU:s fiskeripolitik måste fortsätta, mer utvecklade och bättre förvaltningsplaner, vetenskaplig grund för kvoter och förvaltningsplaner etc. Det är förutsägbart och inte kontroversiellt. Det är trist och intetsägande. Skalberg Karlsson undviker konfliktämnen på samma sätt som liberalerna Lars Tysklind och Maria Weimer. Men Skalberg Karlsson var också den enda politiker som deltog i det seminarium i Almedalen där torsken i Östersjön och bottentrålning diskuterades. Där var han lite mer konkret:

Jesper Skalberg från Moderaterna menade att det inte är rätt tid att diskutera bottentrålning nu utan att lyfta kvotfrågan gentemot ICES borde vara den primära åtgärden i dagsläget. Han påminde också att man måste vara medveten om att ett trålförbud slår hårt även mot fiske av andra arter, som till exempel hela räkfisket.

Inget bottentrålsförbud aktuellt alltså. Regeringen vill inte heller ha nåt bottentrålsförbud även om MIljöpartiet och Vänsterpartiet vill. Socialdemokraterna har visserligen ett beslut på att arbeta för ett förbud mot bottentrålning på sin kongress. Men de har haft beslut om republik i 100 år utan att genomföra det. Det innebär troligen att det aldrig blir aktuellt att driva frågan om bottentrålsförbud. Nåt förbud mot bottentrålning är med tanke på att flertalet riksdagspartier inte vill ha det knappast aktuellt.
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer