Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-22

Nordiskt kunskapsnätverk mot spökfiske

Hundratals kilometer fiskenät förloras i de nordiska haven varje år. Eftersom de ofta är gjorda av plast med lång hållbarhet kan de fortsätta att fånga in fisk i decennier, så kallat spökfiske, samtidigt som de ändå sakta bryts ner och sprider mikroplaster i vattnet. Därför har nätverket Clean Nordic Oceans skapats med syfte stoppa spökfisket och förekomsten av förlorade fiskeredskap i havet.

Havs- och vattenmyndigheten, Fiskeridirektoratet och DTU Aqua lanserade nyligen nätverket Clean Nordic Oceans vars syfte är att nå ut med information om problemet med spökfiske och knyta till sig intressenter som kan bidra med sina erfarenheter och kunskaper.

Målet är att få en bild över hur stort problemet med spökfiske faktiskt är och hur det kan lösas.

Workshop i Köpenhamn

Besökare från bland annat Island, Grönland och Färöarna kom till Köpenhamn för att diskutera hur vi kan förhindra förluster av fiskeredskap, stoppa dumpningen av fiskeredskap i havet och hur vi kan skapa en infrastruktur för att ta emot bärgade och utslitna redskap.

I dagsläget kostar det pengar att lämna in gamla fiskeredskap för återvinning, vilket leder till att de i vissa fall dumpas i havet istället. För att stoppa dumpningen kom bland annat ett förslag om pant på nya redskap som säljs, för att på så sätt öka motivationen att lämna in nät och tinor för återvinning när de blivit utslitna.

Ett annat förslag som diskuterades var att förbjuda fiske vid vrak eftersom det är i dem nät och trålar ofta fastnar, men samtidigt är gamla vrak populära habitat för fiskar och därmed bra områden för att få stora fångster.

Bli en del av nätverket

På hemsidan cnogear.org kan du anmäla dig till nätverket för att bidra och ta del av information. Du kan också följa arbetet inom Clean Nordic Oceans på Instagram och Twitter.

Instagram: cleannordicoceans
Twitter: @cnogear

Länk till artiekln i original: http://www.mynewsdesk.com/se/havochvatten/pressreleases/nordiskt-kunskapsnaetverk-mot-spoekfiske-2113007?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Kommentar: Även SFPO deltog i workshoppen i Köpenhamn.
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer