Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-09

Rapportera fynd av puckellax

Rapportera fynd av puckellax

Ett antal fynd av den främmande arten puckellax har gjorts i svenska vatten. Främmande arter av laxfiskar kan leda till konkurrens om föda och utrymme samt sprida sjukdomar bland inhemska laxfiskar.

De första fynden i år gjordes i Ätran i Halland under mitten av juli, och sedan har fyndplatserna blivit fler i både sydlig och nordlig riktning. Skummeslöv, Göta Älv och Ljungskile är platser där puckellaxen har observerats. Det rör sig alltså om fyndplatser både i havet och i rinnande vatten.

Hur känner man igen en puckellax?

Puckellaxen är den minsta av stillahavslaxarna. Kroppen är avlång och spolformig. Under lek utvecklar hanarna en tydlig puckel på ryggen och krokformade käkar. Lekande hanar blir också ljust rosaröda på rygg och sidor, med stora oregelbundna mörkbruna fläckar.

I havet är puckellaxen stålblå eller grön på ryggen, silvergrå på sidorna med ett mindre antal svarta fläckar och vit på undersidan. Ett enkelt kännetecken är den V-formade stjärtfenan som ofta har fläckar i rader, så att den nästan ser tvärrandig ut.

Läs mer om puckellaxen här.

Vad gör jag om jag fångar ett exemplar?

Om puckellaxen fiskats upp ska den avlivas direkt och inte kastas tillbaka i vattnet. Alla fynd ska rapporteras till länsstyrelsen i ditt län eller till Havs- och vattenmyndigheten via kontaktuppgifterna nedan. Skriv gärna fyndplats, datum samt längd och vikt på fisken i din rapport. Om du har möjlighet är det också bra med ett foto som verifierar uppgifterna.

Om du har frågor eller vill rapportera ett fynd, kontakta:

Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering.

E-post: [email protected]

Telefon: 010-698 62 42

 

Nyheten i orginal: https://www.havochvatten.se/artikel?artikel=253701
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer