Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-09-20

Sälar får många fiskare att ge upp fisket

Tord och Göran Pettersson upplever att de dukar upp ett smörgåsbord åt sälarna när de lägger ut sina nät. Problemen med sälskador har eskalerat de senaste åren.

Sälstammen växer och ställer till allt mer problem för yrkesfiskarna utmed de svenska kusterna. Många fiskare orkar inte längre rapportera sälskador, andra lägger fisket på hyllan.
– Det är ingen som vill ta över, man orkar inte med det här, säger Tord Pettersson, yrkesfiskare sedan 1960-talet.

Tord Pettersson i Hummelvik, söder om Nyköping, är egentligen pensionär, men har svårt att helt lägga fisket på hyllan.

De senaste åren, i takt med att sälarna blivit fler, har det dock blivit motigt.

”Får lägga ut näten fyra gånger”

Tord Pettersson uppskattar att han förra året förlorade cirka 100.000 kronor i utebliven fångst. Förutom att äta och nafsa av fisken river sälarna sönder nät, som trasslar ihop sig och drar med sig växtlighet.

– När man lägger ut ett nät och sen ser att sälen kommer, ja då känns det inte roligt, säger han.

Tords bror, Göran Pettersson, berättar att sälarna lärt känna igen ljudet – eller vibrationerna – från fiskebåtarna. Ibland syns de simma tätt bakom båtarna.

Bröderna beskriver det som att de lägger fram ett uppdukat smörgåsbord åt sälarna.

Sälarna fler och skadorna större

För förlusterna förra året har Tord Pettersson fått ersättning på 20.000 kronor. Totalt fick de nio av de elva yrkesfiskarna längs Sörmlandskusten dela på 175.000 kronor.

Pengarna kommer från en pott från Havs- och vattenmyndigheten, som i princip legat på samma nivå under flera år.

– Pengarna vi fördelar till fiskarna i länet är mer att betrakta som tröstepengar, säger Jimmy Blom, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.

Men pengarna är inte hela saken.

– Förr kunde jag lägga nät och sedan gå och hugga ved eller göra något annat, nu måste jag laga nät och vara aktiv hela tiden, säger Tord Pettersson.

För ett 30-tal år sedan uppskattar han att de var ungefär 100 yrkesfiskare utmed Sörmlandskusten. I dag är de en handfull kvar.

– Det är vartefter sälen har kommit och de äldre fallit ifrån. Det är ingen som vill ta vid, som orkar med det här.

Förbyggande metoder uppmuntras

För yrkesfiskare finns det även medel att söka för förebyggande åtgärder. För tio år sedan köpte Tord och Göran en så kallad push up-fälla, som ska hålla sälarna borta från fisken.

– Den fungerade bra det första året, men de listade ut hur man kan ta sig igenom den, säger Tord.

 

Länk till nyheten i original: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/konflikten-hardnar-mellan-fiskare-och-sal-vid-kusten
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer