Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2019-04-17

SFPO städar stränder i Göteborgs skärgård 3 maj

Havet är vår arbetsplats och där vill vi att det ska vara rent och snyggt. Det vill också de som köper vår fisk. Tyvärr så vet vi alltför väl att havet sedan lång tid tillbaka används som en stor container där vissa tror att det går att slänga vad som helst.

Nu är det dags för oss fiskare att göra en egen insats för renare hav. Det är dags att vi blir kusträddare!

Varje timme flyter det i land lika mycket skräp på Bohuskusten som det får plats i fem badkar. På bara ett dygn blir det en volym som motsvarar 120 badkar. Och så fortsätter det dag efter dag.

Sedan 2017 arrangerar Håll Sverige Rent och liknande organisationer i de andra nordiska länderna Nordiska kusträddardagen. I fjol deltog nästan 40 000 personer i Sverige. I år arrangeras denna dag lördagen 4 maj, men SFPO har beslutat att vi gör vår insats dagen innan, fredagen 3 maj.

I år kommer vi att genomföra en strandstädning i Göteborgs skärgård. Till vår hjälp för att ta oss till den yttre skärgården kommer vi att ha fiskebåten Elin, LL 469. Till andra delar av skärgården kan vi ta oss med bilar.

Tanken är att vi fiskare under kommande år ska visa vårt ansvar för rena hav och sjöar genom att genomföra strandstädningar längs hela den svenska kusten. Allt för att öka kvaliteten på svenskt fiske.

Tid: Fredagen 3 maj, kl. 9.00.

Plats: Utanför SFPOs kontor i Fiskhamnen, Fiskhamnsgatan 33, Göteborg.

Utrustning: Håll Sverige Rent ger oss soppåsar. Ta med egna handskar.

Anmälan: Till malin@sfpo.se senast 26 april. Meddela om du har möjlighet att ta dig ut i kustbandet med egen bil eller båt. Ta gärna med andra familjemedlemmar.

SFPO bjuder på luncbaguette.

Avslutning: Kl. 15.00 återsamlas vi med allt skräp som vi samlat ihop i Fiskhamnen där media kommer att möta upp oss.

 

Fakta om skräp i havet
Fem badkar skräp flyter iland på Bohuskusten, varje timme.

• 80 procent av allt skräp i haven kommer från land.

• 8 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år.

 

Mer information från Håll Sverige Rent om Nordiska kusträddardagen 4maj 2019

 
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer