Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-01-10

Turfiskeföretag borde räknas till yrkesfisket

Njord skriver:

Turfiskeföretag, dvs fiskeriföretag där enskilda kan köpa plats ombord för att fiska under en dag eller några timmar är yrkesverksamhet, det är kommersiellt fiske. Rimligen borde därför sådant fiske betraktas som yrkesfiske och de borde fiska med yrkesfiskelicens och det som fiskas ombord borde vara en del av den kvot som tilldelas yrkesfisket.

Genom att betrakta turfisket som yrkesfiske skulle kontrollen av hur mycket som fiskas bli bättre och därmed också beståndsuppskattningarna. Turfiske är vanligt i Öresund med torsk som målart, i Skagerak och Kattegatt med skaldjur (kräfta, hummer, krabba), makril, sill, plattfisk av olika sorter och öring som målarter och förekommer i Östersjön med lax, öring, torsk, gös, abborre och gädda som målarter.

Hur mycket som turfiskebåtarna tar upp under ett år är oklart, men när det gäller torsk i Öresund är det väsentliga mängder liksom när det gäller makrill. Sannolikt tar fritidsfiske och turfiskebåtar upp betydligt mer makrill än vad det kustnära yrkesfisket gör. När det gäller lax i södra Östersjön så får yrkesfiskare inte längre fiska lax, turfiskebåtar får däremot fiska obegränsade mängder och de kan tillsammans med fritidsfisket mycket väl ta upp mer lax idag än vad yrkesfisket gjorde innan deras laxfiske förbjöds.

Så som turfiskebranschen ser ut och så som det fungerar borde turfisket utan tvekan räknas som yrkesfiske.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2018/01/10/turfiskeforetag-borde-raknas-till-yrkesfisket/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer