Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-09-21

Var Kustbevakningens insats värt skatteutgifterna?

Bohusläningen

En hel polisutredning för en felaktig krabbtina - var detta rimligt?

En dag i augusti 2016 fiskade jag krabba med en liten tina i Lysekil och hade för liten utgång för eventuella babykrabbor. Kustbevakningen är på hugget, letar upp min tina och kollar eventuell kriminalitet. ”Make my day”, sjunger det förmodligen mellan vågtopparna.

Kustbevakningen har kommit i ny rib-båt med utombordare på 2 x 150 hästkrafter, två personer för att vårda babykrabbornas eventuella ångest, och befria dem.

För att vara oantastlig mäter man linlängd, bedömer tydligheten i kulans adress, tar foto på gps-plottern, fastställer koordinater, bokför gärningen, paketerar min tina för långvarig lagring i Göteborg, diarieför naturligtvis, handlägger ärendet, skickar brev ett år senare om att jag är misstänkt för olaga fiske, och menar uppfordrande att jag ska höra av mig mitt i sommaren en viss dag kl 14.00. Det blir två samtal som spelas in som bevis på erkännande. Och lagerförs.

Så kommer sammanfattande rapport på nio sidor till mig. Sen ytterligare en skrivelse för godkännande med bötesbelopp.

Jag vill inte förakta Sveriges institutioner, dess lagar och regelsystem, men att axla uniform får inte vara liktydigt med hjärndöd. Man hanterar inte demokratin på det här sättet. Hur mycket har detta kostat? Hur många timmar?

Det här skapar förakt för svenska institutioner, det är inte oskyldigt. I uniform ska man vara formell, men inte på gränsen till pennalism.

Jag lägger gärna bötesbeloppet 1 500 spänn till en gräddfil på akuten, för Kustbevakningens personal, om det kan starta den process som skiljer oss märkbart från djuren: tvivlet!

Sen behövs det väl en Jesus för att orka med Förlåtelsen.

Bengt Liljegren

 

Länk till artikeln i original: http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/var-kustbevakningens-insats-v%C3%A4rt-skatteutgifterna-1.4646341
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer