Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-11-15

Vem är Christian Tsangarides?

Njord skriver:

 

Christian Tsangarides arbetar idag på Fishsec, en lobbyorganisation på fiskets område som startades av Naturskyddsföreningen, WWF och Sportfiskarna. Organisationen finansieras av fonder kontrollerade av storkapitalister i Danmark och Schweiz samt den svenska regeringen. Han är kommunikationsansvarig och arbetar för att den gemensamma fiskeripolitiken ska implementeras fullt ut i Östersjön. En del den gemensamma fiskeripolitiken är individuella överförbara fiskerättigheter. Vilket är bra och något som skulle innebär att fiskerikapaciteten i torskfisket i Östersjön skulle anpassas till resursen.

Problemet är att Naturskyddsföreningen som står bakom Fishsec och Greenpeace för vilka Fishsecs direktör Jan Isakson tidigare arbetade är mot individuella överförbara fiskerättigheter. Dvs de är inte för att skapa en smidig, anpassningsbar och resurseffektiv förvaltning av fisket och fisken i svenska vatten.

Tidigare var Tsangarides en lobbyist i Bryssel som arbetade åt Ocean 2012, dvs i praktiken Pew Charitable Trust, för att driva igenom den gemensamma fiskeripolitiken i EU med bland annat individuella överförbara fiskerättigheter. Han är alltså ingen person att hålla i handen för ängsliga kustfiskare som är oroliga för att även det demersala fisket ska få individuella överförbara fiskerättigheter. Något som förmodligen kommer att ske oavsett vad kustfiskarna, Tsangarides eller Fishsec tycker om det.

Tsangarides tycks vara en man som säljer sina tjänster till den som för tillfället behöver dem. Ellr så är et bara så att han behöver jobb och då är anpassning ibland en nödvändighet. Idag arbetar han för en organisation som troligen är mot individuella fiskerättigheter, igår arbetade han för att genomföra samma individuella fiskerättigheter. Frågan är om han är en man som det går att lita på? Vilken åsikt har han själv i frågan om ett välfungerande fiskeriförvaltningssystem? Det verar lite oklart. Vill han ha ett självreglerande, välfungerande system där yrkesfiskaren kan anpassa sig till vekligheten eller ett byråkratiskt system där nästa allt detaljstyrs som i dagens demersala svenska fiske. Klart är att han knappast är yrkesfiskarnas vän.

 

Länk till nyehten i original: http://fiske.zaramis.se/2017/11/15/vem-ar-christian-tsangarides/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer