Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-12-20

Vilseledande information från Fishsec

Njord skriver:

 

Fishsec är en lobbyorganisation som sysslar med fiskerifrågor i nordiska farvatten. Organisationen har blivit allt mer notorisk när det gäller att sprida falska och vilseledande uppgifter. Både vad det gäller fisket i Nordsjön och fisket i Östersjön. Nu far de med mycket vilseledande uppgifter om fiskbeståndens status i Nordsjön och Östersjön. De redovisar nämligen helt korrekta uppgifter om fiskbeståndens status i europeiska farvatten:

A key aspect of “good environmental status” (GES) is healthy fish stocks. In the MSFD, this is estimated by three criteria: the reproductive capacity, the level of fishing mortality and the age and size structure of the population.

In a briefing released two weeks before EU fisheries ministers met to decide fishing catches for 2018, the European Environmental Agency gave its assessment of progress towards the fisheries facet of GES:

  • There is not enough information to assess the indicator of age and size distribution.

  • Only 26 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.

  • 22 per cent of the stocks assessed in European waters outside the Mediterranean and Black Seas did not meet either criteria (and in the Mediterranean and Black Seas it was far worse).

De nämner dock inte att problemet är Medelhavet och Svarta havet (även om de nämner att läget där är mycket sämre) situationen är sämre än sämst. I nordiska farvatten är situationen mycket bättre och blir stadigt bara bättre. Genom att inte uppge läget separat för de nordiska farvattnen vilseleder Fishsec läsarna i Norden och omkringliggande länder. Anger vi samma uppgifter för Nordsjön skulle det bli (procentsiffrorna är ungefärliga):

  • There is generally enough information to assess the indicator of age and size distribution.
  • 30 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.
  • 40 per cent of the stocks assessed meet one of the two other criteria. Only 30% did not meet one of the criteria.

96%  av de kommersiella fångsterna i Nordsjön kommer från fiskbestånd som utvärderas på och där det finns tillräckligt med kunskap. I Östersjön är motsvarande siffra mer än 80%.

För Östersjön:

  • There is generally enough information to assess the indicator of age and size distribution.
  • 50 per cent of the fish stocks assessed met both of the other criteria.
  • 40 per cent of the stocks assessed one of the two other criteria. Only 10% did not meet one of the criteria.

Situationen i andra nordiska hav liknar den som gäller i Nordsjön och Östersjön. Siffrorna och diagrammen avspeglar läget år 2104 och efter det har det blivit ändå bättre. Att situationen i Medelhavet och Svarta havet kräver omedelbara åtgärder är uppenbart men att kräva minskat fiske i Nordsjön, Östersjön, Nordatlanten och Barents Hav är inte seriöst. Ändå tycks Fishsec göra det.

I nordiska farvatten är det inte så att det finns mindre fisk, det finns mer fisk. Det är inte heller så att det fiskas för mycket utan allt fiske bedrivs inom de ramar den vetenskapliga rådgivningen satt upp. Att påstå nåt annat är lögn och Fishsec ljuger när de hävdar att det som gäller för Medelhavet och Svarta havet också gäller nordiska farvatten.

 

Länk till blogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/12/19/vilseledande-information-fran-fishsec/
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer