Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Info
MSC
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2018-12-10

Yrkesfiskare tvingas betala efter lyckosam fångst

LAHOLM.Tog upp 60 kilo för mycket fisk. Havs- och vattenmyndigheten beslutade att yrkesfiskaren skulle betala en sanktionsavgift. Fiskaren höll inte med men fick inte rätt när Förvaltningsrätten nu meddelade sin dom.

Det var en fiskeresa den 3 mars i år som var lyckosam. Yrkesfiskaren från Laholms kommun kom hem med 360 kilo sjurygg och några kilon piggvar från Kattegatt.

När Havs- och vattenmyndigheten, Hav, kontrollerade fiskarens loggbok kunde man konstatera att ingen förhandsanmälan kommit in. Då mängden fisk var över 300 kilo så förelåg det en skyldighet från fiskarens sida, anser myndigheten.

"En förhandsanmälan är viktig ur kontrollsynpunkt eftersom det annars kan bli omöjligt för mydnighetens landningskontrollanter att genomföra en kontroll", skriver Hav och beslutar att fiskaren ska betala 5 000 kronor.

Fiskaren höll inte med om beslutet. Han menar att han inte lossat "kvabben i hel form/lossat rommen". Förvaltningsrätten i Götebogr har nu tagit ställning i frågan och gett Hav rätt, fiskaren ska därmed betala sanktionsavgiften. 

 

Länk: http://bastad.lokaltidningen.se/nyheter/2018-12-07/-Yrkesfiskare-tvingas-betala-efter-lyckosam-f%C3%A5ngst-3694423.html
Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Tore Johnsson (Vice Ordförande)
0707-53 40 61
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]
 

Läs mer