Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-28

Fiskeförbud utökas i skärgården

Stockholms län får nio nya områden där det blir förbjudet att fiska. Två av områdena ligger i den planerade nationalparken.

Det är området runt Braka inom den planerade nationalparkens gränser där allt fiske från och med den första april i år blir förbjudet. Även Ängskär/Brunskär får fiskeförbud.

– De här åtgärder som vi tar till för att främst freda beståndet av gädda, som är katastrofalt dåligt, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsultent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Dessutom förlängs den så kallade fredningstiden vid Vaxholm och gäller numera från 1 januari (tidigare 1 april) till 15 juni.

Samtidigt försvinner fiskeförbudet vid Älgkilen på Möja efter protester från fiskerättsägarna och i stället blir området ett fredningsområde under perioden 1 april-15 juni, i enlighet med deras önskemål.

Det är länsstyrelsen som föreslagit de nya fredningsområdena och Havs- och vattenmyndigheten som beslutade om dem förra onsdagen.

De övriga områdena i länet där det från och med den första april i år råder förbud mot att fiska hela eller delar av året är: Tunholmssundet vid Arholma (förbud 1 april–15 juni), Källviken/Fladen, Blidö (1 april–15 juni), Isättraviken i Åkersberga (15 september–31 december), Storön–Fladen norr om Vaxholm (totalt förbud), Norrviken på Lökaön vid Möja (1 april–15 juni), Dyviksmaren på Tyresö (totalt förbud), Ängsholmen i Haninge (totalt förbud).

Sedan tidigare finns 73 områden i länet där det råder fiskeförbud hela eller delar av året. Det är områden där främst gädda och abborre leker och förökar sig, men i femton av områdena gäller förbuden havsöring och då är det fiskeförbud på hösten.

Bestånden av kustnära fisk har minskat i stor omfattning under senaste 20 åren, skriver Länsstyrelsen i Stockholm och räknar upp en rad orsaker: storskaliga ekologiska förändringar i utsjön, exploatering av lekmiljöer, torrläggning av kustnära våtmarker, vandringshinder samt jakten från skarv och gråsäl.

– Men lokalt kan även fisketrycket vara ett problem och den utvärdering av fredningsområden som gjordes inom ramen för projektet ReFisk kunde vi visa att hårt fisketryck påverkade gädda negativt, säger Henrik C Andersson.

Kustbevakningen har i uppdrag att göra fisketillsyn och i det uppdraget ingår även att övervaka fiskefredningsområdena.

– Det är upp till dig att själv kolla upp vad som gäller och vet man inte får man avstå från att fiska, säger Mikael Wedin fiskehandläggare på Kustbevakningen.

– Man bör söka information på Svenskafiskeregler.se eller kontakta en fiskekonsulent på berörd länsstyrelse om man inte finner de regler man söker, tillägger han.

 

Källa: Skärgården




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer