Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-07

Atlantstören ska återintroduceras i Göta älv

Efter hundra års frånvaro ska den jättelika atlantstören återintroduceras i Göta älv. Under våren ska ett hundratal störar sättas ut vid Lilla Edet och forskarnas förhoppning är att fisken ska hitta lekplatser i vattnet.

Projektet har pågått i flera år och inleddes med att forskarna fick övertyga länsstyrelsen i Västra Götaland om att atlantstören faktiskt funnits i Göta älv en gång i tiden. Med hjälp av störar som legat i Naturhistoriska museets källarvarv och som fiskats upp någon gång på 1800-talet konstaterade forskarna att fisken haft älven som uppväxtområde.

– När de går upp i älven för att leka stannar de unga störarna i sötvatten i mellan fyra och sex år, under den perioden tål de inte saltvatten. Alla små störar man hittat från den tiden ger en indikation på att störarna levt där och inte bara varit på besök, säger Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet.

Men för drygt 100 år sedan dog den ut i svenska vatten på grund av överfiske och försämrad vattenkvalitet, enligt forskarna.

Förberedelserna inför återintroduceringen har skett i samarbete med störexperter från tyska Leibniz-Institute for Freshwater Ecology and Inland Fisheries i Berlin, som tidigare lyckats med återetablering av stören, framför allt i floden Oder vid den tyska gränsen mot Polen.

Forskarna, som kommer från Göteborgs universitet, Göteborgs Naturhistoriska Museum och Sveriges lantbruksuniversitet, har inventerat Göta älvs huvudfåra och hittat passande lekplatser och uppväxtplatser – vid Kungälv, Göta och Lilla Edet.

Med början i maj ska ett hundratal unga störar nu sättas ut och vissa av dem utrustas med sändare, så att forskarna kan hålla koll på vilka miljöer fiskarna uppehåller sig i. Störarna som ska flytta till älven kommer från en tysk odling.

Atlantstören kan bli upp till fyra meter lång och väga över 350 kilo, de som placeras ut i Göta älv kommer att vara mellan 50 och 100 centimeter långa och det kommer dröja länge innan några riktigt stora störar simmar i älven, enligt Johan Höjesjö.

– Dessa störar kommer nog att uppehålla sig i älven i ett eller två år innan de simmar ut i havet. Sedan kan det ta upp till 20 år innan de kommer tillbaka för att leka. De växer ganska sakta så de första somrarna kanske man kan stöta på en som är runt 100-120 centimeter, säger han.

Trots dess storlek är atlantstören en harmlös fisk som för det mesta håller till runt botten och äter larver och maskar.

– Den suger upp och filtrerar mycket av bottensedimentet, en och annan fisk kanske följer med också, men det är ingen utpräglad predator, säger Johan Höjesjö.

 

Källa: Dagens Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer