Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-04-25

Att vindkraften skulle vara lönsam motsägs av forskning


Det vi behöver göra just nu är att öka tillgången på planerbar kraft i form till exempel kraftvärme och vattenkraft, menar debattörerna.

Replik på ”Ett nej till ny vindkraft är också nej till lägre elpriser”.

Med intresse tar vi del av debatten om Västsveriges elförsörjning och de inlägg som företrädare för Centerpartiet ställer sig bakom. Tyvärr ser det ut som att Centern inte har lärt sig särskilt mycket de senaste decennierna.

Centerns budskap är alltså än idag att kärnkraften är olönsam medan en massiv utbyggnad av vindkraften, till lands och till havs, är framtiden. Detta är närmast att beskriva som politiskt självskadebeteende utmed västkusten, där lokala företrädare just nu kämpar mot vindkraftsparker till havs. Det hotar fisket, det påverkar närmiljön och effekterna för den marina ekologin är osäkra.

Att vindkraften relativt sett skulle vara lönsam motsägs av forskning av docent Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och verksam vid Timbro. Att vindkraftsetableringar ändå sker handlar om ett politiskt tryck och tillgång till förmånliga lån, som i många fall inte kommer att betalas tillbaka. En finansiell pyspunka att hantera för kommande generationer.

Sverige har inte brist på el, vi är nettoexportörer. Sverige har brist på planerbar el, det är det som begränsar industrin. Det är en sak att slå på sin tvättmaskin hemma när elen råkar vara billig vid ett väderomslag, men industrier måste ha säker tillgång till el veckan runt året runt, med en planeringshorisont på flera år.

En fortsatt ökning av andelen väderberoende elproduktion i Sverige är alltså som att ge socker till en diabetespatient, olämpligt helt enkelt. Denna bild bekräftas av Riksrevisionen, som ovanligt rättframt recenserar de senaste decenniernas energipolitik som kortsiktig och utan tillräcklig förståelse för hur energisystemet fungerar.

Detta med Centern och kärnkraften är något av ett kapitel för sig. I slutet av 2023 lade man enligt egen utsago ned sitt kärnkraftsmotstånd, vad detta så kallade nedlagda motstånd nu egentligen innebar. Efter att ha tagit del av centerföreträdarnas argument kan vi sammanfatta diskussionen med att partiets kärnkraftsmotstånd sitter djupt och att vi med Centern och Miljöpartiet i en eventuell rödgrön regering inte kommer att få se några nya reaktorer. Partiernas retorik går knappt att skilja åt.

Vi bör just nu tänka oss väldigt noga för innan vi ökar andelen vindkraft i de södra delarna av Sverige. Det vi behöver göra just nu är att vända på varje sten för att öka tillgången på planerbar kraft i form till exempel kraftvärme och vattenkraft, tills vi får nya kärnkraftsreaktorer i drift. Framför allt ska vi inte upprepa Centerns misstag i det förflutna.

Jessica Stegrud (SD),

riksdagsledamot

Lasse Henrikson (SD),

gruppledare SD Trollhättan

 

Källa: ttela




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer