Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-04-15

Beslut fattat: Halvering av gråsältilldelning och helt slopad knubbsäljakt

Naturvårdsverket gick helt på Hav- och vattenmyndighetens rekommendationer och halverar tilldelningen på licensjakt efter gråsäl. Licensjakt efter knubbsäl kommer inte att bli aktuell över huvud taget.

Hav- och vattenmyndighetens yttrande om licensjakt på säl har spelat stor roll för Naturvårdsverkets beslut. I dag meddelade Naturvårdsverket att tilldelningen av gråsäl på kommande licensjakt minskas från förra årets 1 500 djur till 750 djur. Licensjakt efter knubbsäl kommer inte genomföras. Inte heller vikarebeståndet blir föremål för jakt.

– Naturvårdsverket lägger stor vikt vid de yttranden som inkommit under beredningsprocessen och antalet gråsälar som nu får jagas är något fler än vad som i praktiken fällts de senaste två åren. Även om 750 gråsälar är ett lägre uttag än tidigare år, ger antalet ett utrymme att förhindra de skador gråsälarna orsakar och bedöms inte heller hota gynnsam bevarandestatus, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet i ett pressmeddelande.

Jaktperioden för gråsäl inleds den 20 april och pågår fram till 15 januari 2025, med uppehåll från 21 maj till 6 juni.

Kritisk till minskad avskjutning

Naturvårdsverket skriver att Havs- och vattenmyndigheten inte har ansvar för beslutet om jakt på säl, men att myndigheten har ansvar för övervakning av populationerna samt förvaltningsplaner.

Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd har tidigare uttalat sig kritiskt till minskad jakt på både knubbsäl och gråsäl.

– Vi vet att gråsälen i Östersjön selekterar ut stor torsk. Hur ska det gå för torskbeståndet att återhämta sig när vi tillåter gråsälspopulationen att öka? Det borde vara jätteviktigt ur ett torskperspektiv att jaga gråsälen ännu hårdare, sa Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare vid SLU, i en intervju med Svensk Jakt tidigare i vår.

 

Källa: Svensk Jakt




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer