Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-28

Därför bör det ligga vildfångad fisk på din tallrik

Det finns en mycket speciell anledning till att brittiska forskare rekommenderar att den odlade laxen byts ut mot vildfångad fisk som makrill, sardin och ansjovis.

Vi som gillar fisk väljer med stor sannolikhet ofta laxen i fiskdisken. Det är en utsökt och visuellt tilltalande mat som smakar gott och innehåller många hälsosamma näringsämnen.

Men den lax de flesta av oss lägger i kundvagnen är odlad och laxmedaljen har en baksida.

En grupp brittiska forskare har tittat närmare på detta och rekommenderar i en ny rapport att man drar ned på sitt intag av odlad fisk och i stället väljer vildfångade fiskarter som makrill, sardiner och ansjovis.

Avsevärt högre näringsvärde

Deras rekommendation är allt annat än slumpmässig. Det har nämligen visat sig att halten av sex av nio viktiga vitaminer och mineraler är betydligt högre i vildfångad fisk än i odlad lax.

Forskarna skriver i tidskriften Nature att du får i dig mer än fem gånger mer av dessa näringsämnen om du väljer dessa fiskar än om du äter samma mängd odlad lax.

"Man bör överväga att välja ett bredare utbud av dessa vildfångade fiskarter, särskilt sardiner, makrill och ansjovis, för att få livsviktiga näringsämnen direkt på tallriken", säger forskningsledaren Dr. David Willer vid Cambridges universitet.

Fem gånger mer kalcium

Vad många inte är medvetna om är att det inom laxodlingen används vildfångad fisk för att framställa foderpellets som ges till laxen. Men det är en extrem ineffektiv användning av näringsämnen, framhåller Dr. Wheeler.

"Vi har sett att majoriteten av de fiskarter som används till foder innehåller en liknande eller större mängd och variation av mikronäringsämnen än odlad lax".

Vildfångad fisk innehåller exempelvis fem gånger mer kalcium, fyra gånger mer jod och en och en halv gånger mer järn, omega-3, vitamin B12 och vitamin A än den odlade laxen gör.

Men trots deras näringsmässiga överlägsenhet är dessa fisktyper inte särskilt efterfrågade.

Om konsumenterna vande sig vid att äta mer av de vildfångade fisksorterna skulle vi dra större nytta av havets resurser, anser forskarna.

I sin rapport föreslår de en systemändring som går ut på att människan äter cirka en tredjedel av alla de fiskar som i dag används till laxfoder. En sådan prioritering av vissa näringsrika former av havsföda skulle gynna både konsumenternas hälsa och havets hållbarhet.

 

Källa: Illustrerad Vetenskap




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer