Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-12

Gamla julgranar ska främja abborren

Under veckan kommer granar att läggas ut på isen på Nydalasjön i Umeå. När isen smälter kommer risvasarna att bli lekplatser för abborre och mört. – Vi vill gynna den fisk som redan finns i sjön, säger Erik Spade om den nygamla metoden.

– Ett pilotprojekt, så beskriver Erik Spade, fiskekonsulent vid Umeå kommun, risvasarna som håller på att förberedas för Nydalasjön i Umeå.

En risvase är ingen modern företeelse. Man använde sig ofta av det förr i tiden men metoden har nu fått ett uppsving igen runt om i Sverige. Det här är första gången som Umeå kommun gör nåt liknande.

Man kan göra en risvase på olika sätt men den här veckan ska kommunen prova att göra så kallade sänkvaser. Personalen kommer att använda sig av tre meter långa julgranar som funnits runt om i kommunen under vintern. I stället för att bränna upp dem ska de nu buntas ihop tre och tre med juterep till en granbunt. Återbruket gör att kostnaden blir låg, endast juterepet och personalen kostar. Den här gången ska de prova med totalt sex buntar.

Risvasarna kommer att läggas på isen, märkas ut med bojar och så väntar man tills isen smälter och risvasarna sjunker. Efter uppföljningen då risvasarna ligger där de borde och att fisken har hittat dit, så kommer bojarna att tas bort och man kan i stället använda sig utav en digital karta på kommunens hemsida för att hitta till vaserna och de goda fiskeställena.

Enligt traditionen är det som mest effektiva de första två-tre åren men förhoppningen är att effekten ska sitta i längre, kanske så länge risvasarna finns kvar. Uppföljningen ska ske med ekolod för att se eventuell fisk tillsammans med rapporter från fiskare.

Abborre och mört är de som främst kommer att kunna använda risvasarna till lek- och uppväxtplatser men rovfiskar kommer att kunna trivas i området för att det kommer att finnas småfisk att äta och vatteninsekter gynnas av död ved i vatten.

– Vi vill ju gynna den fisk som redan förekommer i sjön, avslutar Erik Spade.

 

Källa: VK




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer