Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-21

Han får skjuta 600 skarvar i Oxelösund: ”Vill rädda Östersjön”

Hundratals skarvar får skjutas i Sörmland efter de skador som de orsakat fisket. En som ska ge sig ut på jakt i Oxelösund är jägaren Mattias Landin.

– Jag vill göra det jag kan för att rädda Östersjön, säger han.

Det är i kommunerna Oxelösund, Trosa och Nyköping som skyddsjakt på skarv har beviljats den senaste tiden. I länsstyrelsens beslut tas den negativa effekt som sjöfåglarna har på fisket upp som motivering.

Jägaren Mattias Landin är en av dem som ska jaga fågeln. Han har fått tillstånd till att skjuta 600 skarvar från mars till och med juli i år.

– Jag har gjort det här i flera år. Det handlar egentligen om att jag vill göra det jag kan för att rädda Östersjön och fiskebeståndet, säger Mattias Landin.

Jägaren: ”Blir ett problem”

Enligt Mattias Landin äter skarven drygt ett halv kilo fisk om dagen.

– Den gillar även rovfiskarna som vi behöver för att få ett ekosystem här i Östersjön som fungerar och där blir det ett problem, säger Landin.

Stor skada för fiskare

Det var Mattias Landin själv som ansökte om jakten till länsstyrelsen. Förutom skarvens påverkan på fisken ville han också att ansöka för att hjälpa en vän som är yrkesfiskare.

Fåglarna ska enligt honom, tillsammans med gråsälen, ligga bakom sämre fångster av fisk. Bland annat för att de skrämmer bort fisken kring utrustningen.

– Yrkesfiskaren jag hjälper får bättre fångster två–tre dagar efter att jag har jagat kring hans fiskeutrustning. Sen kommer skarven tillbaka.

I videon: Hör på vilka andra sätt som skarven påverkar fiskaren.


Länk till inslaget.

 

Källa: SVT Nyheter / Sörmland




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer