Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-28

Ny ansökan om storskalig skyddsjakt på skarv

Länsstyrelsen i Västra Götalands län handlägger just nu en ansökan om generell och storskalig skyddsjakt på skarv. Det är en liknande ansökan som länsstyrelsen godkände 2020.

När skyddsjakttiden löpte ut för skarv den 15 februari i år hade 2 952 skarvar av en tilldelning på 3 000 skarvar fällts. Skyddsjakten var en följd av en ansökan som gjordes 2020.

Nu är en ny ansökan om generell skyddsjakt inlämnad och handläggs av länsstyrelsen i skrivande stund. Bakom ansökan står samma organisationer som förra gången: Jägareförbundet Västra Götaland Väst, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och Sveriges Fiskares Producentorganisation.

Generell skyddsjakt

Ansökan gäller precis som tidigare en generell skyddsjakt under flera år på storskarvar längs Bohuslänskusten. Skälet till skyddsjaktsansökan är den problematik skarven orsakar ett flertal fiskpopulationer i kustbandet, genom sin predation. Skarvpopulationen har vuxit rejält i länet.

I den nya ansökan finns en förändring formulerad jämfört med tidigare. Nu vill avsändarna att jakt ska möjliggöras nära kolonier när häckning inte pågår. I Kalmar län har länsstyrelsen fattat skyddsjaktbeslut som gäller i områden skarvar har som kolonier, undantaget perioden 1 april till 10 augusti.

Efterfrågar riktlinjer

Anna Hjelm, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län, efterfrågar riktlinjer kring hur en skarvkoloni ska definieras.

– Länsstyrelsen saknar en bra definition av vad en koloni är, och när. Vi har ställt frågan till Naturvårdsverket och hoppas få svar eller vägledning snart, meddelar hon.

När kan ett eventuellt skyddsjaktbeslut komma?

– Jag kan tyvärr inte ge någon tid för beslut, vi handlägger ärendet så skyndsamt det går.

Dispens kan ges

Nils Mårtensson ledde uppdraget med den nya nationella skarvförvaltningsplanen på Naturvårdsverket men han kan på rak arm inte svara på hur skarvkoloni ska definieras, utan hänvisar till sin kollega Christine Aminoff.

– I grund och botten är fågelbon alltid fredade enligt fågeldirektivet och artskyddsförordningen och de definieras som bon så länge fåglarna kommer återvända till dem, exempelvis vid nästa häckningsperiod. Men det går vid skyddsjakt att ge dispens från dessa regler med hänvisning till jaktförordningen om det går att hävda att exempelvis skarven gör tillräckligt stor skada, säger hon.

 

Källa: Svensk Jakt




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer