Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-25

Nya riktlinjer för skyddsjakt och mindre pengar till viltförvaltning – här är veckans nyheter

Här har vi samlat några av veckans nyheter och debatter som publicerats på Svenskjakt.se. Klicka på respektive blålänk för att ta dig vidare till hela texten.

I måndags nåddes Svensk Jakt av nyheten att Naturvårdsverket planerar att slopa licensjakten efter knubbsäl. Detta sedan Havs- och vattenmyndigheten förordat jaktstopp på sälarten. Även förvaltningen av de övriga sälarterna påverkas negativt av Naturvårdsverkets nya förslag.

En ny rikstäckande inventering av storskarvbeståndet har äntligen genomförts, mer än tio år sedan sist. Resultatet är inte förvånande. Den svenska storskarvspopulationen har vuxit rejält. Antalet inventerade bon har nära på fördubblats sedan 2012.

Under höst och vinter har flera länsstyrelser gjort uttalanden kring minskade resurser och neddragningar. Svensk jakt har genomfört en enkät och 19 av 21 länsstyrelser har besvarat frågor om på vilket sätt ekonomiska neddragningar påverkar deras arbete med viltförvaltningen.

I veckan presenterades också nya riktlinjer för skyddsjakt på stora rovdjur. Redan tidigare i vintras uppmärksammades ett förslag från Viltskadecenter om att vargvästar på hundar borde vara krav för att ge tillstånd till skyddsjakt vid angrepp. Så långt gick dock inte Naturvårdsverket i de nya riktlinjerna. Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen ser de nya riktlinjerna som en halv seger.

I Västra Götaland samlades i veckan representanter för älgskötselområden, älgförvaltningsområden och jaktvårdskretsar för att inleda ett samarbete över gränserna. Målsättningen är att rädda älgjakten inför framtiden. I Västra Götalands län sköts bara hälften av de tilldelade älgarna senaste jaktsäsongen. En omfattande sammanställning över älgjaktens resultat har också publicerats på Svenskjakt.se nu i veckan.

Mer läsning från den gångna veckan hittar ni i nyhetsarkivet på hemsidan.

 

Källa: Svensk Jakt




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer