Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-04-12

Oljering av 1 500 skarvägg riskerar att utebli

Skarvbeståndet längs med kusten i Västra Götalands län är ett av de största i Sverige. Inventeringsresultatet presenterades tidigare i vår.

I slutet av 2023 ansökte Sverige Fiskares Producentorganisation om oljering av skarvägg på Soteskär i Bohuslän. Länsstyrelsen beviljade ansökan i januari i år, men bantade det ursprungliga antalet ägg från 3 000 ägg årligen i fem år, till 1 500 ägg årligen i tre år.

Kronjuvelen

I mitten av februari i år överklagade Bohusläns ornitologiska förening och Grosshamns fältstation länsstyrelsens beslut eftersom de hade mycket svårt att förstå hur man kan tillåta detta experiment på ”kronjuvelen” bland Bohusläns öar.

De överklagande parterna säger sig inte vara principiellt emot oljering av skarvägg men vänder sig mot att insatsen ska göras på Soteskär. I och med överklagan pausades länsstyrelsens beslut.

Förvaltningsrätten i Göteborg behandlar nu överklagan och har begärt in yttrande från länsstyrelsen, som skriver att det i överklagan inte inkommit några nya uppgifter som förändrar myndighetens ställningstagande. Länsstyrelsen poängterar i sitt yttrande också att varje varje beslut är unikt och grundar sig på en samlad bedömning i det enskilda fallet.

Tiden kan hinna löpa ut

Problemet nu är att häckningen redan kommit i gång. Risken finns att Förvaltningsrätten inte kommer hinna presentera ett avgörande innan tidsfönstret för oljering är passerat. Anna Hjelm, vilthandläggare på länsstyrelsen skriver i ett mejl till Svensk Jakt:

”Enligt beslutet är tillståndet giltigt under tiden 1 mars till 30 april, fram till och med 30 april 2026. Ett ytterligare villkor är att oljering i ett rede får ske högst 20 dagar efter första detekterade äggläggningen i redet, och därefter med högst 15 dagars intervall. Utöver detta gäller som alltid 27 § jaktlagen, att jakten ska bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande. Med bakgrund i detta kan det finnas svårigheter att utföra skyddsjakten i år, även om Förvaltningsrätten skulle avslå överklagan.”

 

Källa: Svensk Jakt




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer