Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Styrelsen
Kommittéer
Stadgar
Medlemmar
Bli medlem
Om Svenskt fiske
Medlem
Medlemsinfo
Bli medlem
Försäkringar
Kvotbörs
MSC
Frågor och svar
Uppförandekod
Siklöja
Nordhavsräka
Havskräfta
Bifångstdagbok
Hållbarhet
Selektiva redskap
WWF-projekt småräka
Sälsäkra redskap
Torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Nyheter


2017-08-03

Omfattande tjuvfiske av ål

Publicerat

Ålfiske är strakt begränsat i Sverige. På västkusten är det helt förbjudet men på östkusten finns det 155 ålfisketillstånd. Anledningen till att ålfisket är begränsat är att ålen är utrotningshotad.

Samtidigt är tjuvfisket på ål omfattande i delar av Sverige, kanske speciellt i Blekinge är det finns en lång tradition vad det gäller ålfiske och att äta ål kombinerat med en stor skärgård med många vikar där fiskeredskap lätt kan undgå upptäckt. Även i Skåne förekommer det sannolikt tjuvfiske på ål.

I en speciell satsning har Havs- och vattenmyndigheten hittills i år beslagtagit 100 olagliga ålryssjor. Tjuvfisket på ål är med andra ord ganska omfattande och sannolikt är det främst fritidsfiskare som är ansvariga.

Förra året beslagtogs 80 olagliga ålryssjor i Blekinge. I år verkar det bli minst det dubbla. Det är knappast resultatet av att tjuvfiket ökat utan i huvudsak ett resultat av en intensifierad jakt på tjuvfiskare: Ökningen beror delvis på att myndigheten i år har en båt stationerad i Karlskrona, tidigare lånades båtar från Simrishamn för att hitta olagliga ryssjor.

– Vi ser indikationer på att det finns ett stort tjuvfiske av ål i regionen. Hittills i år har vi beslagtagit över 100 ryssjor, säger Martin Bjerner, sektionschef på enheten för landningskontroll på Havs- och vattenmyndigheten.

 

BLogginlägget i original: http://fiske.zaramis.se/2017/08/03/omfattande-tjuvfiske-av-al/

 
Arkivet.

Du är här:   Nyheter