Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-03-12

Oroande förslag att ta bort riksintressestatus för hamnar i Halland


Att införa en sådan förändring i denna tid verkar vara en märklig tajming.

Apropå artikeln ”Bua kan petas från lista över viktigt yrkesfiske”

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Som en invånare i Glommen och Falkenbergs kommun är jag djupt bekymrad över det senaste förslaget från Havs- och vattenmyndigheten att ta bort Bua och Glommen från listan över riksintresse hamnar. Att endast lämna Träslövsläge kvar som en riksintressant fiskehamn i regionen är oroande för både kulturen och livsmedelsförsörjningen i våra samhällen.

Att klassas som riksintresse är inte bara en symbolisk status. Det är en viktig markering som ger samhällen möjlighet att hävda sina intressen gentemot andra påverkande faktorer. Med denna förändring riskerar Bua och Glommen att förlora den skyddsnivå och uppmärksamhet som de behöver för att bevara sin fiskenärings identitet och säkerställa sin livsmedelsförsörjning.

Det är särskilt oroande med tanke på den pågående diskussionen om livsmedelsförsörjning och andra samhällsfrågor. Att införa en sådan förändring i denna tid verkar vara en märklig tajming, och det är viktigt att vi som invånare engagerar oss i processen för att säkerställa att våra röster hörs och våra intressen beaktas.

Jag uppmanar därför Havs- och vattenmyndigheten att noggrant överväga konsekvenserna av detta förslag och att ta hänsyn till det oroade gensvaret från samhällena som berörs. Vi måste försäkra oss om att våra hamnar fortsätter att ha den status och skyddsnivå som de förtjänar för att bevara vår kultur och säkerställa vår livsmedelsförsörjning.

Göthe Johansson

​​​​​

Källa: Hallands Nyheter




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer