Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-04-24

Så bemöter staten skarpa kritiken mot fiskeförslaget

Havs- och vattenmyndigheten svarar nu på kritiken mot förslaget att peta bland annat Bönan som riksintresse för yrkesfiske och istället utse Norrsundet där industritrålarna lossar fisk.

– Det här är ett förslag. Vi har lämnat det för att se hur det landar, säger utredaren Daniel Ghebrezghi.

Som tidningen berättat har Havs- och vattenmyndigheten sett över vilka hamnar i Sverige som ska ses som särskilt viktiga för yrkesfisket, så kallade riksintressen. Länsstyrelsen ska se till att riksintressen inte “påtagligt skadas” vid planering och beslut om att bygga bostäder eller annat.

Men en rad aktörer i Gävleborgs län är emot förslaget att utse Norrsundet där industritrålarna lossar fisk till länets enda riksintressehamn för yrkesfiske. Trålarna har fått kritik för att dammsuga havet på fisk och utarma det småskaliga, kustnära fisket.

Daniel Ghebrezghi, utredare på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg, förklarar nu hur man har tänkt. Listan över riksintressehamnar har inte setts över sedan 2006.

– Det betyder att vi i dag har hamnar som är beslutade på underlag som är 20 år gamla. Och det föreligger krav från Boverkets sida att riksintresseanspråk ska hållas aktuella och korrekta. De ska aktualiseras med max åtta års intervall, säger han.

I förslaget minskas antalet riksintressehamnar från 55 till 29. Varför det?

– I Boverkets direktiv finns en skrivelse om att vi bör vara restriktiva med att peka ut riksintressen. Sedan vad det innebär är förstås upp till tolkning, säger Daniel Ghebrezghi.

Här är de 29 hamnar som Havs- och vattenmyndigheten vill peka ut som riksintressen för yrkesfisket. Karta: Havs- och vattenmyndigheten

Öppna bild i helskärmsläge

Han framhåller att man i det nya förslaget har utgått från liknande urvalskriterier som 2006. Bland annat hur stora fångster som lossas i de olika hamnarna och hur många fiskefartyg som lägger till där.

Det har även gjorts en uppdelning i olika segment där man exempelvis valt ut de tio främsta hamnarna inom storskaligt industrifiske och de tio främsta inom småskaligt, kustnära fiske.

Bönan når ändå inte upp till dessa kriterier.

– Fisket i dag ser inte ut som det gjorde 2006. Även om vi går på exakt samma kriterier som då så skulle utfallet inte bli detsamma, säger han.

Hur ser du på kritiken att det här bara gynnar det storskaliga industrifisket?

– Vi tar till oss alla inspel och kommer att göra en samlad bedömning av remissinstansernas yttranden. Detta är ett förslag på metodik för identifiering av särskilt betydelsefulla hamnar för yrkesfisket. Vi har gått ut med förslaget för att känna på hur det mottages, säger Daniel Ghebrezghi.

Kritikerna menar att ni tittar för snävt på statistik över exempelvis fångster och att ni även borde väga in andra aspekter som vikten av att ha en lokal livsmedelsförsörjning.

– Det är jättebra att det kommer sådana inspel. Det är sådana inspel vi vill ha för att kunna göra en bedömning om remissinstanserna anser att metodiken är gångbar eller om det finns andra infallsvinklar som vi bör beakta, svarar han.

Som tidningen berättat är ägaren till Norrsundets hamn, Colabit, emot Havs- och vattenmyndighetens planer. Företaget har andra planer för hamnen.

Men hur myndigheten ska förhålla sig till det är för tidigt att svara på, menar Daniel Ghebrezghi.

– Vi har inte haft en sådan situation tidigare så det blir väldigt spekulativt. Remissförslaget utgår från benämningar i data. Vi har inte gått in i detalj och kollat på enskilda fall. Det är därför vi har en remiss ute för att vi ska kunna titta närmare och ta ställning till situationen i enskilda hamnar, säger han.

Förlaget från Havs- och vattenmyndigheten är ute på remiss där berörda får tycka till fram till den 30 april. Alla synpunkter ska sedan sammanställas inför ett slutgiltigt beslut av myndighetens generaldirektör. Hur snabbt det kan gå vågar Daniel Ghebrezghi inte svara på.

 

Källa: Grefle Dagblad




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer