Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2024-04-16

Skånes Naturskyddsförening överklagar utfyllnad av Norra hamnen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Malmö stad har av beviljats tillstånd att utöka området Norra hamnens markområde med en yta motsvarande cirka 236 000 kvadratmeter genom utfyllnad i Öresund.

Överblivna jordmassor från trafik och avloppsarbete förväntas deponeras och radera de grunda havsområdena som är så viktiga för den marina ekologin i Öresund. 

Öresund är ett nyckelområde för Östersjöns miljö med exceptionella miljövärden och samtidigt ett mycket stort exploateringstryck. Sundet är en förbindelselänk mellan Östersjön och Kattegatt där syrerikt vatten flyter in i Östersjön över sundets grunda trösklar.

Öresund är hemvist för tumlare, grå- och knubbsäl, ca 120 fiskarter, stora blåmusselbankar och ett unikt torskbestånd. Även på den danska sidan är övergreppen på Öresunds vattenmiljöer aktuella, vilket kunnat följas i  prövningen av Lynetteholmsprojektet.

Skånes Naturskyddsförening anser inte att denna utfyllnad är miljömässigt försvarbar. Återigen kommer ålgräsängar och marina ekosystem raderas bort. Dessa som är så viktiga för fiskreproduktion, syresättning av havet och som kolsänka. Därför har vi i Skånes Naturskyddsförening ansökt om prövning i Högsta domstolen och vill att utfyllnaden på Norra hamnen inte beviljas.

Mark och miljööverdomstolen har nyligen beslutat att det är ett riksintresse och att man kan göra undantag. Därmed kan man gå emot Vattendirektivet från EU som gäller som svensk lag och som tydligt säger att utfyllnaden är utanför tillåten exploatering.

Malmö stads vision för utbyggnaden och utfyllnaden av Norra hamnen.

Öppna bild i helskärmsläge

I tidigare instansen Mark och miljödomstolen i Växjö beslutades att hålla Vattendirektivets ramar, vilka tydligt och klart visar att utfyllnaden är ett övertramp och leder till försämring för den marina ekologin.

Vi i Skånes Naturskyddsförening motsätter oss inte att Malmö kommun fortsätter att jobba för hamnprojektet och att skapa en effektiv, logistisk knutpunkt. Men att påstå att det inte finns hamnplats som det ser ut nu är en märklig slutsats. Det finns gott om förberedd men outnyttjad mark i och omkring Norra Hamnen. Malmö stad har inte visat på förslag på angörande hamn med befintlig mark, det borde vara en naturlig åtgärd och till och med ett allmänt riksintresse.

Bengt Jürs, ordförande i Naturskyddsföreningen Skåne

 

Källa: Sydsvenskan




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Läs mer