Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlem
MSC
Hållbarhet
Low impact trawling
Småskalig snurrevad i Östersjön
WWF-projekt småräka
Selektiva redskap
Sälsäkra redskap
Höjt värde på krabbtaska
Märkt torsk i Östersjön
Nyheter
Länkar
Kontakt

Krabbtaska ska få högre värde i nytt projekt

Chalmers -avdelningen för Livsmedelsvetenskap- har tillsammans med bland annat Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO), RISE och Sveriges Västkustfiskares Centralförbund (SVC) fått stöd från Europeiska Havs och fiskerifonden (EHFF) för ett projekt med syftet att höja värdet på krabbtaska från svenska västkusten.

- Det är väldigt roligt att dra igång det här projektet, säger Malin Skog på SFPO som agerar administrativ projektledare. Vi har en spännande projektgrupp med fiskare, forskare, en kock och beredningsindustri som alla bidrar med olika former av kunskap och erfarenhet.

Krabbtaskan fiskas kustnära av småskaliga fiskare längs Västra Götaland och Halland, och beståndet är stort. Dock är krabban under stora delar av året mager, dvs inte ”fullmatad”, och den har därför lågt försäljningsvärde.

Syftet med projektet är att undersöka om det finns krabbor av bättre kvalitet på större djup än de annars fiskas, att studera miljöpåverkan av fisket, att med olika tekniker separera fram krabbköttet från "dåligt matade" krabbor från skalet till nya krabbingredienser, samt att ta fram möjliga slutprodukter som skulle kunna ge ett kommersiellt värde även till "dåligt matad”, dvs mager, krabba. Detta projekt ligger verkligen helt rätt i tiden, då vi befinner oss mitt inne i ett ”proteinskifte”. Konsumenter vill idag utifrån många skäl hitta nya hållbara alternativa proteinkällor som kan ersätta rött kött. Man behöver dock inte alltid tänka att detta skifte är från röda till gröna proteiner, det kan lika gärna vara ett skifte till hållbara blå proteiner. I krabban finns dessutom en lång rad andra värdefulla näringsämnen, inte minst marint omega-3.

- Det blir en blandning av högteknologi och mer basala mekaniska processer och vi ser både utmaningar och möjligheter med att anpassa våra metoder för att fungera för krabbtaskan, säger Ingrid Undeland, professor i Livsmedelsvetenskap på Chalmers och formell projektägare.

Mer information om prokjeket kommer på hamsidan allteftersom det pågår.

Vad är SFPO?

Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och jobbat för att tillvarata våra medlemmars intressen.

SFPO har ca 250 medlemsfartyg. Våra medlemmar fiskar fisk och skaldjur och finns längs hela Sveriges kust, från Strömstad på norra Västkusten hela vägen till Haparanda längst uppe i norra Bottenviken.

Läs mer

Vad är MSC?

För SFPO och våra medlemmar är hållbarhet en viktig grundprincip. Flera av de fisken som SFPO:s medlemmar ägnar sig åt är MSC-certifierade och processen pågår för att certifiera ännu fler fisken.

Det senaste dryga decenniet har intresset för MSC-certifiering ökat enormt bland konsumenter, fiskerier, livsmedelskedjor, fiskhandlare och grossister som säljer fisk till konsumenter.

Läs mer

Våra medlemmar

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Medlemmarnas fartyg finns i olika fisken längs hela kusten är från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Malin Skog (Hållbarhetsansvarig)
0700-36 96 26
[email protected]

Läs mer