Nyheter
”Att skjuta av sälbeståndet är nödvändigt”
Går det att rädda torskbeståndet utmed västkusten? En fråga som är ständigt aktuell. – Sälbeståndet måste regleras om detta ska vara möjligt, menar Kerstin Johannesson vid Tjörn marina laboratorium.
TJÄRNÖ
Bohusläningen har i flera artiklar speglat debatten om hur hummer och torsk borde förvaltas. Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid SLU varnar för bland annat fiskbrist i Kosterfjorden. Lars-Olof Axelsson bygger hummerhotell i Byfjorden. Per-Olof Samuelsson vid ”Havsmiljö Sotenäs” varnar för att skarv och säl äter stora mängder småfisk och ekologen och biologen Jan Uddén vid Bohusläns Museum varnar för bristen på växt- och djurplankton.
Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi och en tung röst i sammanhang som handlar om havsmiljö och livet i detsamma. Hon sällar sig nu till dem som menar att den enda vägen för att restaurera ett torskbestånd som lever vid kusten, är att minska sälstammen.
– Vi vet att det finns skärvor kvar av lokala torskbestånd som inte växer. Det enda kända livskraftiga lokala torskbeståndet finns i Öresund. Kanske skulle det gå att hämta yngel därifrån och plantera här? Men då måste trycket från säl och skarv minska dramatiskt, precis som människan slutat fiska. För något fisketryck finns inte längre från oss, konstaterar Kerstin Johannesson.
Hon nämner lokala torskbestånd på sina håll i norska fjordar.
– I samtal mellan forskare och myndighetspersoner har jag föreslagit utsättning av lekmogen torsk från ett lokalt bestånd, programmerat att leva på ett och samma ställe. De kanske stannar där de utplanteras. Småtorsken vi får besök av ibland från Nordsjön, vänder alltid hem igen som vuxen.
Det finns en räddningsplan hos myndigheterna för torsken. Yrkesfisket har hårdreglerats, men någon återhämtning av torsk syns inte.
– Skarv- och sälbeståndet måste decimeras om man vill ha tillbaka lika mycket fisk som vi hade efter andra världskriget. Då jagade man säl. Men detta är en känslig fråga. Ska vi ha en storskalig jakt igen måste vi få allmänhetens förståelse för det. För inte så många år sedan skulle varenda säl skyddas, konstaterar Kerstin Johannesson.
– Jag kan inte ta ställning till vad detta skulle kosta, eller om det ens går. Men ur ett biologiskt perspektiv är nog detta det enda som fungerar för att ta upp torsk- och andra fiskbestånd till nivåer vi människor önskar.
Källa: Bohusläningen