Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Nyheter
Om SFPO
Om Svenskt fiske
Medlemsinfo
Projekt
Länkar
Kontakt

Nyheter


2022-10-11

”Finns inget förbud mot småskaligt kustfiske”

Sverige som land kan ta ensidiga beslut för den svenska fiske­flottan, men kan inte ta beslut för andra länders fiske­flottor. Det skriver Mats Svensson, Havs- och vatten­myndigheten, i en replik.

På SvD Debatt publicerades 4/10 ett debatt­inlägg med rubriken ”Stoppa det förgörande industrifisket med trål”. Vi vill gärna bemöta påståendena och frågorna som debattörerna lyfter.

Det finns inget förbud mot småskaligt kustfiske, snarare tvärtom. Havs- och vatten­myndigheten fördelar den politiskt bestämda tilldelade kvoten i kustkvot (fiske för det småskaliga kustfisket som bedrivs med mindre vadredskap, passiva redskap eller med trål på fartyg under 12 meter), regional­kvot och övrig kvot, och gynnar alltid kustkvoten, som dock sällan nyttjas fullt ut. I vissa områden har vi avsatt så kallade fiskefria områden, för att skydda lek- och uppväxt­områden för fisk. Vi vill också påpeka att det krävs en fiske­licens för att få sälja fisk, det är alltså förbjudet för fritids­fiskare och ”husbehovs­fiskare” att sälja fångst från havet. Detta gäller inom EU sedan 2011.

I till exempel skånska Kattegatt har myndigheten begränsat fritids­fisket med nät för att skydda tumlar­populationerna längs våra kuster, något som de kust­fiskare som har fiske­licens kan söka dispens för hos länsstyrelsen. Tumlare, intelligenta däggdjur och Östersjöns enda småval, riskerar att fastna, framför allt i botten­satta garn med stor mask­storlek, och dö en plågsam död genom drunkning. I Östersjön finns bara runt 500 individer kvar och Sverige har ett ansvar att skydda arten. Miljö­ansvar är att ta ansvar för allt marint liv, inte enbart fisk.

Händelsen med de dumpade pigghajarna i Lysekil i slutet av mars utreds av åklagar­myndigheten i Göteborg. Det är både beklämmande och väldigt olyckligt att ett antal akut hotade pigghajar ligger och dör på botten i en hamn. Vi förstår att bifångster av pigghaj och andra arter förekommer i olika fiskeredskap, men det är viktigt att hålla sig till de regler som finns för att bidra till att skydda hotade och känsliga arter. Pigghaj och andra rödlistade arter ska återutsättas så fort som möjligt. De får inte tas i land.

Vårt uppdrag på Havs- och vatten­myndigheten är att förvalta fisk­resursen – långsiktigt och hållbart. Trålfiske är av två olika slag, dels botten­trålning efter torsk och andra botten­levande arter, dels fiske med flyttrål efter sill- och strömmings­bestånden och skarpsill. Botten­trålning i Östersjön har minskat kraftigt då det inte finns tillgång på torsk. Trålfisket efter sill, strömming och skarpsill pågår dock, om än att det minskat avsevärt i de flesta områdena de sista åren. Det instrument som används för kvotsättning är MSY-måttet. Det står för maximum sustainable yield och bygger på att man ska fiska på en nivå så man inte riskerar återväxten hos beståndet. MSY tar dock inte hänsyn till storleks­fördelning, något som Havs- och vatten­myndigheten påpekat vid flera tillfällen.

Förvaltningen av fisk och vem som fattar beslut är en process som utgår från en gemensam förvaltning inom EU och med andra länder utanför EU, där kvoter för de olika länderna förhandlas fram, utifrån en vetenskaplig rådgivning från internationella havsmiljö­rådet, ICES. ICES ger rådgivning utifrån hur bestånden mår och utvecklas, och föreslår hur mycket fiske som kan bedrivas. Sverige som land kan ta ensidiga beslut för den svenska fiske­flottan, men kan inte ta beslut för andra länders fiske­flottor. Kvot­förhandlingarna mellan länder sköts av Sveriges regering.

Och återigen, det finns inget förbud mot småskaligt kustfiske. Vill man veta mer om hur fiskförvaltning går till, har Havs- och vatten­myndigheten publicerat en rapport, ”Så förvaltas fiskresursen 2020” som finns på vår webbplats, havochvatten.se.

Mats Svensson
chef på Havs- och vatten­myndighetens avdelning för havsförvaltning

 

Källa: Svenska Dagbladet




Arkivet.

Vad är SFPO?

Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) är Sveriges största organisation för yrkesfiskare och arbetar för att tillvarata våra medlemmars intressen.

Läs mer

Bli medlem

SFPO är Sveriges största yrkesfiskeorganisation, med runt 250 medlemsfartyg. Vi har medlemmar från Strömstad till Haparanda och fartygens storlek varierar från under 5 meter i längd till strax över 34 meter.

Alla yrkesfiskare är välkomna som medlemmar!

Läs mer

Kontakta oss

Peter Ronelöv Olsson (Ordförande)
0705-55 31 87
[email protected]

Teija Aho (Vice Ordförande)
0763-75 80 32
[email protected]

Fredrik Lindberg (Ombudsman)
0705-70 41 14
[email protected]

Marika Nilsson (Ekonomiansvarig)
0708-93 89 88
[email protected]

Ingemar Berglund (Utredare)
0760-26 40 44
[email protected]

Mathias Ivarsson (Ombudsman)
0707-77 19 32
[email protected]

Läs mer