Nyheter
”Ge lokala fiskare första tjing på fisken”
De nationella politikerna behöver visa ordentlig vilja för att rädda fisken i Östersjön. Det småskaliga fisket måste prioriteras framför industrifisket, skriver flera regionpolitiker tillsammans.
Vi ser i dag ett överfiske i Östersjön, med en dominans av stora industritrålare samtidigt som de småskaliga lokala fiskarna, med hållbara fiskeredskap och små fångster, trycks undan.
EU:s medlemsländer förhandlar fram kvoterna för hur mycket fisk som får fiskas med stöd i Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer. Det låter bra i teorin, men i verkligheten blinkar varningssignalerna röda för att kunskapsläget är otillräckligt och vetenskapligheten skapar en falsk trygghet. Exempel på detta är torskbeståndens kollaps, tillbakagången för sill och strömming och den starka tillväxten av spigg. Samtidigt sprider sig det industriella trålfisket norrut i Ålands Hav, Bottenhavet och Bottenviken, och längre och längre in mot våra skärgårdar och utgör ett problem längs med hela den svenska Östersjökusten.
Regionerna i Sverige har ansvar för att jobba med tillväxt och hållbar utveckling i våra län. Det är därför vi i elva regioner i Sverige, varav åtta längs Östersjökusten, har slutit oss samman i ett nätverk för att slåss för en mer hållbar fiskepolitik med fokus på våra lokala, traditionella fiskare på skärgårdsöar och i fiskelägen. I ett läge när Östersjöns fiske går från kris till kris anser vi att det småskaliga fisket är nyckeln till både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Samtidigt skapar det lokala, traditionella fisket jobb, utveckling och stolthet i området där fisken fångas. Lokalt fångad fisk är en del av vår kultur och historia, och hör samman med några av våra mest traditionella maträtter. Samtidigt är den lokalt fångade fisken betydande för att uppnå en hållbar livsmedelsstrategi. De småskaliga fiskarna använder skonsamma redskap, där fångsterna främst går till människoföda, till skillnad från det alltför effektiva industrifisket vars fångster primärt blir fiskmjöl.
Ska utvecklingen vändas så att vi både får bättre ekologisk balans i Östersjön, och de återstående lokala fiskeföretagarna ska kunna bestå och utvecklas, måste EU:s fiskepolitik kombineras med starka nationella initiativ.
Lokala fiskare måste ha första tjing på den fisk som kan fiskas. Vi måste öka det lokalt förankrade yrkesfiskets tillgång till fiskeresurserna. I dag är det så krångligt att bedriva småskaligt fiske i konkurrens med jätteföretagen att det sällan lyckas att föra vidare de små fiskeverksamheterna till nästa generation.
Att trycka ner de dumdristigt höga fiskekvoterna på EU-nivå måste kombineras med initiativ för att rädda kusternas och skärgårdarnas fiskebestånd från industritrålningen. Därför är det viktigt att trålgränsen för det storskaliga industrifisket flyttas ut från 4 till 12 sjömil utanför den så kallade baslinjen. Det är också rimligt att verka för att industrifiskets expansion norrut stoppas, och att Ålands Hav, Bottenhavet och Bottenviken kan få vara skyddade reservoarer för havets och fiskebeståndens naturliga återhämtning, där enbart skonsamt lokalt förankrat fiske för människoföda bör tillåtas.
Dessutom går det inte att bortse från att de kraftigt ökande och obegränsade populationerna av säl och skarv utövar en stark och tyvärr negativ påverkan på det mest hållbara fisket. Vi kräver att regering och riksdag tar kampen för en aktiv förvaltning och bättre skyddsjakt av säl och en kraftig begränsning av skarv. Det är inte lätt för en lokal fiskare att förhålla sig till vilka regler som faktiskt gäller när det handlar om skyddsjakt, och man kan få olika besked från olika myndigheter.
Vi vet att regering och riksdag vill väl med sina ambitioner kring ett hållbart fiske, och vi stödjer till fullo en kraftfull nationell och europeisk fiskepolitik i syfte att förhindra utfiskning och säkra god ekologisk status. Men vi kräver också att tilltron till vetenskapen anpassas till hur lite vi faktiskt vet, och att alla försiktighetsmått som vi också kan påverka inom Sveriges gränser används för att rädda både Östersjöns fisk och våra lokala fiskare längs Östersjökusten.
Gustav Hemming (C)
skärgårdsregionråd i Region Stockholm och ordförande i det regionala fiskenätverket
Jan Lahenkorva (S)
regionråd i Region Gävleborg och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Julie Tran (C)
regionråd i Region Östergötland och ordförande i Skärgårdsrådet Östergötland och Småland, samt styrelseledamot i det regionala fiskenätverket.
Ingrid Hermansson (C)
1:a vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Blekinge och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Nils-Olov Lindfors (C)
regionråd i Region Norrbotten och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Mattias Claesson (C)
regionråd i Region Sörmland och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Helene Andersson (C)
regionråd och ordförande i tillväxtutskottet i Region Halland samt styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Ola Persson (C)
regionråd i Region Värmland och styrelseledamot i det regionala fiskenätverket
Källa: SVENSKA DAGBLADET